NOVOBEOGRAĐANI KUPANJE U RECI JE BEZBEDNO SAMO AKO SE PRIDRŽAVATE OVIH PRAVILA! Jednu stvar nikako NEMOJTE DA RADITE

Šta sve treba da znamo prilikom izbora kupališta.

Uprkos želji za rashlađivanjem u toplim letnjim danima, treba imati na umu da kupanje u rekama i te kako može da bude opasno. I to ne samo sa aspekta bezbednosti, jer su reke dobro poznate kao vrlo nepredvidive, već i zato što voda u rekama može biti zagađena, a što se može odraziti i na zdravlje.

No, iako mnogi manje ili više sve to znaju, ne libe se da ipak spas od vreline u toku leta potraže i u rekama. Nažalost, tada i svedočimo onim strašnim vestima o utapanjima.

Ipak, čak i ako se odvažite na takav poduhvat, valjalo bi da preduzmete određene mere predostrožnosti.

Samo na uređene plaže

Na određenim rekama u našoj zemlji postoje i plaže koje su uređene i na raspolaganju kupačima, a na nekima od njih funkcioniše i spasilačka služba.

Čuvajte se virova

Nije tajna da su virovi osnovna opasnost koja vreba u rekama. Pored toga što iskustvo nailaska na vir može biti neprijatno, bez imalo sumnje, to i te kako može ugroziti život.

Tim pre što se mnogi kupači kada naiđu na vir uspaniče, što je zapravo prirodna rekacija i slobodno se može reći, očekivana. Međutim, da ne biste ugrozili svoj život, koliko god to možda nekome zvučalo čudno, ukoliko dođete u takvu situaciju, praktično jedino što vam eventualno može spasiti život, jeste opuštanje. Ukoliko to uspete, sva je prilika da će vir da vas izbaci na površinu i da ćete moći bezbedno da iz njega praktično izađete.

Uskakanje u vodu nije preporučljivo

Pored toga što je vrlo važno i da se pažljivo pripremite pre nego što uđete u reku, ako ste već rešili da se u njoj okupate, odnosno da ulazite postepeno i pritom se pažljivo rashladite, ni u kom slučaju nije preporučljivo da uskačete u vodu.

Čak i ako ste pogledom proverili i smatrate da tu nema virova, uskakanje u reku definitivno nije opcija, jer se vrlo lako može loše završiti.

Uz sve navedeno, treba imati na umu i to da postoje reke čija je voda zagađana, pa kupanje u takvim rekama može dovesti do potencijalno vrlo rizičnih infekcija.

I na kraju, ako uprkos svemu navedenom odlučite da se kupate na rekama i to na mestima, koja za to nisu predviđena, što se ni u kom slučaju ne preporučuje, imajte na umu da to činite na sopstvenu odgovornost i da time nećete ugroziti nikog drugog, do sebe.

Tagovi

Pročitajte još: