Novobeograđani nova školska godina počinje: Oprezno u saobraćaju

Poštovani sugrađani,

Uobičajena euforija prisutna je, pre svega u porodicama osnovaca i školama, pred 1. septembar, odnosno početak školske godine.

Pažnja roditelja, škola, nadležnih službi, medija i javnosti, praktično čitavog društva usmerena na sam početak školske godine.

Ove godine je u Beograske osnovne škole upisano više od 16.000 đaka prvaka.

Zajedno sa ostalim generacijama osnovaca, oni čine čitav jedan veliki dečiji grad, najvrednije što Beograd ima.

Njihova pažnja je, naročito kada su u pitanju prvaci, usmerena na novu sredinu, kao i obaveze i aktivnosti koje ih u školi očekuju, što može uticati na povećanje rizika u saobraćaju.

Naša je zajednička obaveza da im pomognemo da bezbrižno odrastaju, ali i da stiču znanja, izgrađuju pravilne stavove i navike, kako bi i sami doprineli sopstvenoj i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Neophodno je da pomognemo deci da razumeju rizike kojima su izloženi u saobraćaju, da prepoznaju i izbegnu rizične situacije i ponašanja, ali i da razumeju značaj saobraćajnih pravila i da ih se svesno pridržavaju.

Od izuzetnog je značaja da roditelji u što dužem periodu obezbede pratnju i nadzor nad decom na putu do škole, da svojim ponašanjem daju pozitivan primer i ukažu na važnost poštovanja saobraćajnih pravila.

Svaki dan je 1. septembar – zaštitimo pešake

Takođe je važno, da škole posvete pažnju bezbednosti dece u saobraćaju, kao i da kroz nastavne aktivnosti prenesu potrebna znanja, kako bi se deca osposobila za bezbedno kretanje na putu od kuće do škole.

Naročito je vežno da svi mi, kao vozači, poštujemo saobraćajne propise i posvetimo pažnju bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, ne samo prvog septembra,nego tokom cele godine.Sekretarijat za saobraćaj u kontinuitetu realizuje aktivnosti kojima se kreira bezbedno saobraćajno okruženje i stvaraju uslovi za kretanje dece na putu od kuće do škole i u tom smislu postupamo kao da je Svaki dan 1. septembar, što je i slogan medijske kampanje i spota koji je realizovan u prethodnom periodu.

Pozivamo sve roditelje, nosioce odgovornosti u sistemu bezbednosti saobraćaja, medije, javnost i sve učesnike u saobaćaju, da o bezbednosti dece u saobraćaju, vode računa svakoga dana u godini jer,

Svaki je dan 1. septembar!

Grad Beograd

Grad BeogradSekretarijat za saobraćaj

Tagovi

Pročitajte još: