NOVOBEOGRAĐANI PAZITE AKO GLASNO VODITE LJUBAV! Komunalci mogu da vam pokucaju na vrata i pišu KAZNE


Mnogi građani ne znaju da zbog glasnog vođenja ljubavi u zgradama moraju da plate 5.000 dinara kaznu.


Sve češće na društvenim mrežama završavaju pritužbe građana čije komšije preglasno vode ljubav. Beograđani se na taj način, po svemu sudeći, obračunavaju sa bučnim susedima. Ono što treba da imate na umu je da vas previše glasno uživanje u intimnom odnosu može koštati 5.000 dinara. Međutim, procedura za prijavljivanje bučnih i strastvenih komšija je takva da ćete verovatno sačekati da sve prođe.

„Ja volim da gledam iz više uglova, naravno da sa jedne strane postoje ‘komšije iz pakla’, koji su frustrirani, džangrizavi i kojima sve smeta, pa ovakve prijave koriste za razračunavanje sa komšijama na ličnom nivou. Sa druge strane, moramo imati na umu da je nekad ta buka glasna, traje predugo, i gde neko nije uspeo da nađe drugi način da se objasni sa komšijama, rešio je da slučaj prijavi. Ipak, iako imate pravo da vodite ljubav u svom stanu, niko ne treba svojim seksom da ometa druge i da izlaže drugu osobu seksualnom sadržaju. Vaš komšija ima pravo da mu to smeta i ne želi da sluša. Ovo je pitanje neke mere i zdravog razuma na koji način se to rešava“, kaže Leo Ivanišević, psiholog.

Urolog i seksolog Aleksandar Milošević, kaže da je bučan seks koji ometa komšije, stil nekulturnih ljudi koji ne urade izolaciju zvučnog zida, zbog čega dovode susede u neprijatnu situaciju.

„Ta kultura dolazi do izražaja u svim našim sferama, ti koji tuže mogu da krenu nekim blažim merama upozorenja, jer ipak zgrada je jedna zajednica. Nisam za to da se odmah prijavljuje komunalnoj policiji. Gradnja nam je takva da su zidovi propusni za zvuk, svaka zgrada treba da ima zvučni izolator. To rade i muzičke grupe koje u zgradama vežbaju instrumente, izoluju zidove, da zvuk ne bi ometao druge“, kaže Milošević.

Šta kaže zakon

Ljubiša Banovački, iz Udruženja profesionalnih upravnika zgrada, kaže da se za ovaj, kao i sve druge probleme u zgradi, prvo obrate upravnicima stambenog objekta, pa ako situacija ostane nepromenjena, onda slučaj prijave komunalnoj policiji.

„Mi savetujemo stanare da budu solidarni, ali nemamoo problem ni da se direktno obratimo vlasnicima. Često se dešava da to budu iznajmljeni stanovi, pa onda kontaktiramo vlasnike, a što se tiče samih vlasnika, kažemo da se čula neka buka u stanu, pa da malo pripaze. Ali nismo imali tih problema da prijavljujemo slučaj komunalcima.

 

Tagovi

Pročitajte još: