NOVOBEOGRAĐANI PAŽNJA: Počela velika akcija pojačane kontrole saobraćaja

Kontrole će biti pojačane povodom međunarodne akcije koja se sprovodi u 30 država članica organizacije „Mreža saobraćajne policije Evrope“.

Uprava saobraćajne policije danas počinje pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Kontrole će biti pojačane povodom međunarodne akcije koja se sprovodi u 30 država članica organizacije „Mreža saobraćajne policije Evrope“ (Roadpol).

– Ovo je međunarodna akcija koja se sprovodi po kalendaru Roadpola, a to znači da će od 14. do 20. juna biti pojačana kontrola saobraćaja sa akcentom na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci – rekao je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

To znači, dodao je, da će svi vozači koji budu zaustavljeni biti podvrgnuti alkotestu, a što se tiče droga testa – tu će se podvrgnuti samo oni vozači za koje se posumnja da upravljaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

– Kada je reč o paralelnim, odnosno očekivanim rezultatima u narednom periodu, treba reći da je prošla akcija koja je bila usmerena na iste prekršaje pokazala sledeće – 2.000 vozača je bilo otkriveno da je upravljao pod dejstvom alkohola, a 100 pod dejstvom psihoaktivnih supstanici. Sve policijske uprave na teritoriji Republike Srbije imaju droga test i svi će biti uključeni u otkrivanje ovog prekršaja – rekao je Belencan.

Biće „angažovani“ svi raspoloživi alkometri

U sklopu ove akcije, od subote, 17. juna u 12 časova do nedelje, 18. juna u 12 časova, širom Evrope biće realizovan takozvani „Alcohol and Drugs Marathon“, kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

– Principom levka određene saobraćajnice će biti obezbeđene od strane saobraćajnih policajaca i svi vozači koji budu kontrolisani biće podvrgnuti testitanju – rekao je Belencan.

Prma njegovim rečima, kada govorimo o komparativnim rezultatima, treba reći da je stanje bezbednosti saobraćaja znatno povoljnije: smanjen je broj poginulih za 15 odsto, takođe i broj saobraćajnih nezgoda, a 1.300 lica je manje povređeno u saobraćajnim nezgodama nego što je u periodu 2019. i 2022.

– Učestvujte u saobraćaju propisno i bezbedno i znajte da imate samo jedan život – poručio je Belencan.

Tagovi

Pročitajte još: