Novobeograđani pažnja! Prijavite se za refundaciju novca za udžbenike, stižu tableti!

Za refundiranje novca za udžbenike do sada se prijavilo više od 3.600 roditelja dece, što je oko 11 odsto onih koji imaju to pravo. Grad Beograd poziva sve roditelje čija deca idu u prvi i drugi razred osnovne škole, a njih je oko 34.000, da se prijave na sajt Grada Beograda, odnosno Fondacije za mlade talente, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink precizirao da roditelji mogu i onlajn da se prijave i tako ostvare pravo na refundaciju cene za četiri osnovna udžbenika, te da cena zavisi od izdavača, a u proseku je oko šest hiljada dinara. Da bi to ostvarili, potrebno je da pribave potvrdu da je dete upisano u prvi ili drugi razred sa naznakom od kog izdavača se koriste udžbenici, da prilože očitanu ličnu kartu ili kopiju ukoliko nije čipovana i kopiju žiro računa. Rok za prijavu na refundiranje novca je 30. septembar.

On je podsetio da će svako dete u Beogradu koje ide u treći, četvrti, peti ili šesti razred dobiti tablet, koji inače na tržištu vredi više od 120 evra. Podela tableta je planirana od 1. do 16. septembra.

– Sutra stiže 17 šlepera punih tableta u Beograd, odnosno 67.592 tableta. Oni će se preuzimati u školama ili opštinama. Roditelji će potpisivati revers jer su tableti vlasništvo Grada, a u roku od tri godine postaje vlasništvo roditelja. Tableti su osigurani i ukoliko se oštete ili izgube, roditelji ne plaćaju osiguranje već Grad. Svako dete će dobiti MTS-ovu karticu sa osnovnim paketom interneta bez obzira na to da li njegovi roditelji imaju u kući internet ili ne. Pored toga, svako dete će dobiti i kod za digitalne udžbenike, što znači da će sva deca moći da pristupe onim izabranim udžbenicima koje inače imaju u digitalnoj verziji – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, kako bi Grad Beograd pripremio nastavnike za digitalnu nastavu, do 15. septembra biće podeljena 6.752 laptopa za sve nastavnike i učitelje trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda.

– U septembru nas čeka izmena Zakona o obrazovanju gde će digitalni udžbenici biti izjednačeni sa ostalim udžbenicima, tako da će škole moći već sledeće godine da izaberu samo digitalne udžbenike. Ovo što smo obezbedili za decu Beograda nemaju ni deca u Parizu, Londonu i Beču. Ovo je istorijska promena obrazovanja dece u Beogradu. 

Tagovi

Pročitajte još: