Novobeograđani, upotreba mobilnih telefona u školama, tableta, veštačke inteligencije – da ili ne?

Da li nas čeka zabrana mobilnih telefona, novi kodeks oblačenja i veštačka inteligencija u školama

Zabrana mobilnih telefona, pravila oblačenja, ali i uključivanje veštačke inteligencije u školama, izazivaju oprečne reakcije.

Kakve nas novine čekaju od ove školske godine, i da li bi veštačka inteligencija trebalo da uđe u škole, na odgovore za Telegraf.rs daje prof.dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kako objašnjava, pitanje upotrebe mobilnih telefona, tableta, veštačke inteligencije ali i tehnoloških novotarija uopšte, veoma je aktuelno, te se ujedno javljaju i oprečne preporuke.

– Imamo mnoštvo različitih mišljenja na ovu temu, i to kako kod đaka i roditelja, tako i u okvirima stručne javnosti. Sa jedne strane svesni smo evidentnog nezadrživog progresa i napretka u domenu primene novih tehnologija u obrazovnom procesu. To je neminovnost. To je naša današnjica ali i budućnost – kaže za Telegraf.rs prof.dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Početak ove školske godine drugačiji je nažalost, zbog tragedije koja se dogodila u maju u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ipak, kako naš sagovorni objašnjava, ukoliko postoji zajedništvo, svi će se brzo vratiti redovnom svakodnevnom redu, a u najboljem interesu generacija koje su nam sada u školskim klupama.

– U novoj školskoj godini nastavlja se rad na isti način, po istim programima i prema istim obrazovnim standardima kao i ranije. Dakle, nova generacija đaka neće imati ništa teži posao u odnosu na prethodne generacije. Međutim, posebne mere koje su kao preporuke išle ka školama, a koje su vezane za ovaj specifični trenutak i koje su verovatno jednokratnog karaktera, trebalo bi da u ovoj situaciji pomognu i učenicima i zaposlenima u obrazovanju. Ipak, nije dobro što novi standardi postignuća još uvek nisu objavljeni i uvedeni, iako su stručni timovi našeg obrazovnog sistema sve pripremili pre skoro godinu dana. Ti novi standardi bi trebalo dugoročno da dovedu do značajnog poboljšanja kvaliteta. Ovako ćemo propustiti još jednu generaciju učenika, koja neće imati priliku da na nov, savremen i poboljšan način usvajaju znanja – kaže za Telegraf.rs profesor Ranđelović.

Što se samog kodeksa oblačenja tiče, Zavod se nije bavio tim segmentom obrazovnog procesa, ali pre svakog uvođenja neke novine, biće izvršena određena analiza uticaja, dodaje naš sagovornik.

Veštačka inteligencija i mobilni telefoni

Kako ističe profesor Ranđelovič, svedoci smo vidnog napretka u tehnološkom domenu, kao jednu od tekovina iz perioda pandemije – kako kod učenika tako i kod učitelja i nastavnika. Tada su svi bili primorani da se, često i protiv svoje volje, okrenu ka tehnologijama i obrazovanju budućnosti.

– Pandemija je u ovom slučaju bila efikasan akcelerator pozitivnih tendencija i promena. Sa druge strane, svedoci smo i da su se kolege u školama, nažalost, velikog dela tih novih znanja i umeća vrlo brzo odrekli, odmah nakon završetka pandemije i povratka u školske klupe. Dodatno, imamo i javno izražene stavove naših psihologa, pedagoga i drugih ljudi koji nisu direktni učesnici nastavnog procesa, ali su ipak u situaciji da ozbiljno utiču na rad našeg obrazovnog sistema, a koji izražavaju oprečan stav, u odnosu na široku primenu tehnologija u obrazovanju. Ako pitate za moj licni stav i stav Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, mi smo za to da se okrenemo ka budućnosti, a ne kao prošlosti. Mi smo za to da deci treba pružiti sve alate i mogućnosti, koje im obrazovanje u 21. veku pruža, a ne uskaćivati im. Hteli to ili ne, obrazovanje ne može pobeći od tehnologija i njihovog korišćenja – kaže profesor Ranđelović za Telegraf.rs.

 

Tagovi

Pročitajte još: