NOVOBEOGRAĐANI USPORITE, ZONA ŠKOLE: Deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju!

U toku je intenzivna policijska akciji kontorole bezbednosti saobraćaja u zonama škola, povodom početka drugog polugodišta, a prvi rezultati pokazuju da je otkriveno 2.500 prekršaja, uglavnom lakše prirode.

Kada je reč o prvoj nedelja akcije koju sprovodimo u zonama škole, utisak je da je daleko manji broj prekršaja nego što je to bio slučaj početkom školske godine u septembru, rekao je danas za Tanjug major Aleksandar Radenković, ispred Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Prvi rezultati pokazuju da je otkriveno 2.500 prekršaja, uglavnom ne onih težih. Reč je prekršajima prekoračenja brzine, nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i 100 prekršaja nepropisnog parkiranja, rekao je Radenković.

Ono što je daleko važnije od broja prekršaja je da nije bilo težih saobraćajnih nezgoda. Konkretno za ovih nedelju dana smo imali sedam uglavnom lakših saobraćajnih nezgoda – četiri sa malom materijalnom štetom i tri sa lakim telesnim povredama u kojima nisu učestvovala deca, što je najvažnije, rekao je Radenković.

Akcija u zonama škole nije vremenski oročena

– Mi ćemo biti u zonama škole i u narednom periodu i kada je reč o aktivnostima u zonama škole tokom cele godine ih sprovodimo. Fokus je na onim prekršajima kojima se ugrožava bezbednost dece, a to je prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje u zonama škole i način na koji roditelji prevoze decu u svojim vozilima, rekao je Radenković.

Do kraja februara, kako je najavio, sprovodiće akciju koja u fokus stavlja pešake, a koja je počela 15. decembra.

– Razlog je što su pešaci u tom periodu godine najugroženiji i nažalost prethodnih nekoliko dana imali smo niz saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali pešaci, kazao je Radenković.

– Od početka godina je osam poginulih pešaka, dva na pešačkom prelazu, a u prethodnih nekoliko dana bilo je tri nezgode. Otkrili smo 4000 prekršaja prekoračenja brzine u zonama pešačkih prelaza, 420 prekršaja su učinili pešaci, rekao je Radenković.

Tagovi

Pročitajte još: