NOVOBEOGRAĐANI: Vraćaju se zvučne najave i obaveštenja u gradskim autobusima?

Izostajanje glasovnog obaveštenja o stajalištima, odnosno zvučnog signala u vozilima javnog prevoza od prekida saradnje sa „Kentkartom“ u maju 2023. napravilo je veliki problem putnicima, naročito slepim i slabovidim osobama.

Ipak, ova opcija biće vraćena, pošto je Sekretarijat za javni prevoz započeo proceduru izrade tehničke specifikacije za nabavku odgovarajuće opreme neophodne za glasovnu najavu stajališta, prenose Novosti.

Slepih i slabovidih osoba u prestonici trenutno ima više od 2.500, pa im je ukidanje ove pogodnosti napravilo dodatni problem tokom vožnje. Takođe, brojni turisti, ali i Beograđani koji ne poznaju određeni deo grada su zahvljujući zvučnim obaveštenjima imali mnogo bolju orijentaciju.

Goran Pećanac iz Saveza slepih Srbije ističe da je problem i što na stanicama ne postoji zvučno obaveštenje koji broj autobusa dolazi.

„Imam aplikaciju pomoću koje sam obavešten, ali nemaju je svi, niti svako ume da je koristi. Međutim, čak i sa tom aplikacijom često imam problem, jer se neretko dešava da na stanicu pristignu dva autobusa koja voze različitim linijama. Onda ja moram da pitam ljude koji je koji autobus“, ističe Pećanac.

U nadležnom sekretarijatu kažu da je predviđeno da novom opremom budu opremljena sva vozila javnog prevoza.

Nova oprema omogućiće da se pored najave narednog stajališta, korisnicima pruže i druge bitne informacije o režimu kretanja autobusa. Planirano je da se navedena nabavka realizuje u 2024. godini, ali u ovom momentu nema detaljnijih informacija o mogućoj dinamici realizacije zbog nepoznanice dužine trajanja privremenog finansiranja u kojem se trenutno nalazi gradska uprava.

Bez validatora

Pored ukidanja zvučnog signala, iz vozila javnog prevoza prošle godine uklonjeni su i validatori, koji su se nalazili na svakom ulazu. Kasnije su oni vraćeni u manjoj formi, pa se u autobusima sada mogu naći aparati za plaćanje karticom samo u delu prednjih vrata, odnosno uz kabinu vozača.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn