NOVOBEOGRADSKE PRIČE: Industrija mašina i traktora… i košarkaša?

1927. godine je osnovan Košarkaški klub Novi Beograd. Klub je bio državna tvorevina, te je bio i državna imovina i finansiran iz državnog budžeta. Sam klub je menjao imena kako se klubu menjao glavni sponzor, pa je i KK Novi Beograd mnogo poznatiji po svom dugogodišnjem sponzoru Industriji mašina i traktora, odnosno KK IMT.

Kratka istorija sa puno uspona…

Za svoje 34 godine “života”, KK IMT je imao veoma šarenolike rezultate. Za početak, tek 11 godina nakon osnivanja su debitovali u Prvoj ligi Jugoslavije i te sezone, 1983/84, su zauzeli skromno 9. mesto. Već naredne godine su zauzeli 12. i poslednje mesto na tabeli i time se vratili u niži rang takmičenja, Ligu B Jugoslavije.

No, loši rezultati u ligi ih nisu sprečili od ostvarenja bilo kakvog uspeha. Štaviše, več sledeće sezone otkako su ispali u drugu ligu su napravili najveći uspeh u istoriji kluba. Sezone 1986/87 je KK IMT uprkos svim izgledima pobedio košarkaški klub Olimpiju u finalu kupa Jugoslavije i time ušao u istoriju kao jedini klub koji je osvojio košarkaški kup u Jugoslaviji ili Srbiji, a da je došao iz druge lige. Finale kupa se odigralo u Nišu pred 7000 gledalaca u legendarnom Čairu.

Glavni igrači iz početne petorke koji su predvodili IMT do pobede su Milan Mlađan sa 25 poena i Arsenije Pešić sa 19 poena, dok je najefikasniji na meču bio Matjaž Tovornik sa 31 poenom. KK IMT-om je rukovodio poznati košarkaški trener Dragan Šakota, koji je takođe i bivši igrač i jedini klub u kom je igrao je baš KK IMT.

… i padova

Nakon senzacionalnog osvajanja kupa, IMT se vratio u najjaču ligu Jugoslavije, ali opet bez mnogo uspeha. Najbolja sezona nakon povratka u prvu ligu je bila šesta pozicija u sezoni 1990/91. Potom, iduće sezone sponzorstvo i vođstvo kluba preuzima Infos RTM, međutim, prva sezona po preuzeću nije prošla idealno. Iste sezone kako je došla smena sponzora, KK Infos RTM je ispao iz prve lige nazad u drugu i time je raskinuto partnerstvo kluba i novih sponzora posle samo jedne sezone.

Time se na scenu vraća KK IMT Železničar, ali, takođe, bez uspeha. Na veliku žalost traktordžija, tu se završava njihova košarkaška istorija. Klub je dobio novog sponzora 1994. godine. Stari klub sa novim imenom, KK Beopetrol je nastavio takmičenje u drugoj ligi sve do 1998. godine, kada se klub vratio na veliku scenu. “Istorija se ponavlja”; čuvena izreka nije zaobišla KK Beopetrol. 2002. godine su zabeležili najgoru sezonu kluba u njegovoj kratkorajnoj istoriji i time su se vratili u njima dobro poznatu drugu ligu iz koje se klub nikad nije povratio.

27. juna 2003. godine, klub je preuzet od strane Atlas Banke, te je promenio ime u KK Atlas, koji je ipak malo poznatiji iz razloga razvitka izvnaredne škole košarke za decu. Klub je nastavio svoju bitku u nižem rangu takmičenja do 2006. godine, dok nije prodao svoju košarkašku licencu košarkaškom klubu Radnički Zastava.

Dvorana u kojoj su nastala velika imena

Jedan od najvažnijih sportskih objekata u Beogradu i Srbiji, Hala sportova na Novom Beogradu je bio dom košarkaša IMT-a i ostalih iteracija imena kluba. Ova hala danas nosi ime po poznatom košarkaškom treneru Ranku Žeravici, ali je i dalje mnogi znaju samo kao Hala sportova. Dvorana poseduje 5000 mesta za sedenje, a u pojedinim prilikama se koristi i kao mesto za održavanje raznih muzičkih i kulturnih događaja.

No, ono što je više bitno za ljubitelje košarke jesu imena koja su hodala ovom halom kao igrači i treneri KK IMT-a. Mnogi od njih su imali dalje blistave karijere sa začetkom baš na parketu Hale sportova na Novom Beogradu. Najzvučnija imena u istoriji kluba su Dragan Šakota, Dušan Kecman, Kosta Perović i NBA zvezda, Nikola Peković.

Tagovi

Pročitajte još: