NOVOBEOGRADSKE PRIČE: Kako se zvanično zovu Blok 45 i Blok 70?

S jedne strane Višnjička Banja, s druge groblje Lešće, s treće pogled na Mali Leskovac. Pa ipak, osunčano je – to je naselje Sanvil (Sunville – Sunčani grad, eng.) na kome je načičkana novogradnja, podignuto na livadama koje su bile i te kako zgodne za ovu vrstu poduhvata.

Centar grada je blizu, Dunav nije daleko, kraj je miran i trebalo je samo osmisliti ime koje dobro “prodaje” stanove.

Ovo je jedno od poslednje izgrađenih beogradskih “sunčanih naselja“.

Da je Sunce u nazivu pravi mamac, naročito za naselja gde niče nova, pa čak i divlja gradnja, pokazuju mnogi primeri u gradu.

Pa ipak, jedno baš uređeno stambeno naselje još pre pola veka ponelo je ime “Sunčano”. To je Blok 45.

Zapravo, tako je bilo barem u početku, a ime “sunčano naselje” i dalje se, iznenađujuće, i dalje ponekad može čuti, i to kod stanara koji su se prvi doselili početkom sedamdesetih godina.

Blok 45 i istovetno projektovani Blok 70 poznatiji su danas pod tim prozaičnim imenima, ali ostalo je zabeleženo da su incijalno dobili laskav epitet “sunčanog naselja”.

Zavirite malo iza crvenih solitera, zagledajte se u lepo uređene kaskadne zgradice sa bašticama i biće vam jasno otkud ime “Sunčano naselje“.

Taj “raj” mnogi bi poželeli. Zgrade sa terasama okrenutim ka baštama, tako blizu Savi, usred grada, a daleko od vreve, ovo naselje zaista podseća na neko crnomorsko odmaralište. Samo vam treba suncobran!

Tagovi

Pročitajte još: