NOVOBEOGRADSKE PRIČE: Muzej savremene umetnosti – Kulturno i umetničko bogatstvo

Zgrada Muzeja savremene umetnosti nalazi se na Novom Beogradu, na levoj obali Save, naspram Beogradske tvrđave. Svojim osobenim konceptom unutrašnjeg prostora i vezivanjem za eksterijer predstavlja orginalno arhitektonsko rešenje koje zadovoljava osnovne muzeološke standarde i svrstava se među zanimljive primere muzejske arhitekture u svetu.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren je 20. oktobra 1965. godine. MSUB sadrži najreprezentativniju kolekciju jugoslovenskog umetničkog prostora od više od 8.500 dela, bogatu biblioteku od preko 6.287 knjiga i 27.439 kataloga izložbi, i hemeroteku od 350.900 novinskih članaka o jugoslovenskim i srpskim umetnicima.

Bogat izložbeni program od osnivanja 1958. godine: organizovano oko 1.100 međunarodnih i domaćih izložbi u prostorima MSUB-a, kao i u drugim izlagačkim prostorima u zemlji i inostranstvu.

Zgrada Muzeja proglašena je za kulturno dobro 1987. godine. MSUB je institucija od nacionalnog značaja – važan činilac umetničkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Nakon rekonstrukcije Muzej je otvoren ponovo otvoren 20. oktobra 2017. godine izložbom Sekvence.

Od tada je publika mogla da vidi četiri retrospektivne izložbe naših najeminentnijih umetnika: Ilije Šoškića, Dragana Iliča, Marine Abramović i nedavno zatvorenu izložbu Goranke Matić.

Uprkos pandemiji Muzej je zadržao svoje verne posetioce, a restrospektiva Marine Abramović “Čistač” beleži rekordnu posetu od 76.000 posetilaca.

 

 

Autor: Life magazin

Tagovi

Pročitajte još: