NOVOBEOGRADSKE PRIČE: Ušće, zelena oaza usred grada

Ušće je deo naselja Novi Beograd smešteno odmah uz ušće Save u Dunav odakle i potiče njegovo ime. To je deo grada bogat zelenilom gde se često održavaju popularni događaji poput koncerata, festivala, auto-trka i sličnih. Celokupna oblast Ušća zauzima severoistočni deo Novog Beograda sa granicama koje se mogu opisati rekama Dunavom i Savom, Brankovim mostom i Bulevarom Mihajla Pupina. Severno od Ušća, preko Dunava, smeštena su Malo i Beliko ratno ostrvo dok se na istoku, preko Save, nalaze Kalemegdan sa Beogradskom tvrđavom. Na jugu je smešteno Staro Sajmište, koje važi za najstariji deo Novog Beograda i mesto je nekadašnjeg logora.

Izgradnja i uređivanje ove oblasti započeti su kao deo posleratne izgradnje Novog Beograda. Kada su radovi započeti, 11. aprila 1948. godine, postavljena je i spomen-ploča na Ušću sa natpisom koji je sastavio književnik Čedomir Minderović a koji glasi:

„Kada ovde bude već stajao ponosni Novi Beograd podignut svesno, planski i s ljubljavlju, voljom i rukama trudbenika, omladine, naroda. Neka ova ploča kazuje i podseća: 11. april 1948. tri godine posle završetka Narodnooslobodilačke borbe, završene su pripreme za početak nove radne bitke u borbi za sreću i blagostanje naroda. Toga dana radni ljudi i omladina svih naroda Jugoslavije pregli su da podignu Novi Beograd, da prošire voljeni glavni grad države ravnopravnih naroda sa ove strane Save, da učine većim i lepšim grad, iz koga je Komunistička partija Jugoslavije, na čelu sa drugom Titom, povela ustanak, da novom gradnjom stvore još jedan neprolazni znamen pobedonosne oslobodilačke borbe naših naroda, koje vodi u socijalizam maršal Tito u državi koju su gradili sami narodi.“

Oblast Ušća nije naseljena već njome dominiraju zelene površine i broj gradskih i kulturnih objekata kao što su Palata „Srbije“, zgrada Muzeja savremene umetnosti, Poslovni centar Ušće, Tržni centar Ušće, vojni objekat Vojske Srbije, popularni restoran Ušće i veliki Park prijateljstva.

Park prijateljstva, tačnije ideja o istom, nastali su 1961. godine kada se rodila zamisao o tome da svetski državnici koji dolaze u posetu zemlji zasade „drvo prijateljstva“. Vremenom je od te tradicije nastao park, a među mnogim poznatim ličnostima koje su doprinele ovom običaju spadaju i kraljica Elizabeta II, Josip Broz Tito, Indira Gandi, Džimi Karter, Kim Il Sung, car Hajle Selasije, Mihail Gorbačov, Ričard Nikson, Fidel Kastro, Džavaharlal Nehru, Muamer el Gadafi, Todor Živkov, Nikolaje Čuašesku i mnogi drugi.

U parku se takoće nalazi i spomenik „Večna vatra“ koji je postavljen povodom godišnjice završetka bombardovanja, 12. juna 2000. godine u znak sećanja na žrtve Nato bombardovanja. Na prednjoj strani ispisani su stihovi iz pesme „Jugoslavija“:

„Sve što nema vatre u sebi sagori. Što sagori postaje noć. Što ne izgori rađa dan.“

Dok se na zadnjoj nalazi stih iz pesme „Domovina“:

„I kada bi me ubili. Volim te.“

Manifestacije na Ušću održavaju se uglavnom na velikom platou sa površinom od preko 10ha. Ovde se godišnje održavaju svakavi događaji poput koncerata, festivala, kulturnih manifestacija i sličnih. Jedna od najpoznatijih je popularni „Beer fest“ koji se prethodno održavao na Kalemegdanu sve dok jedan mladić nije pod uticajem alkohola uskočio u kavez sa medvedima Beogradskog zoološkog vrta.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn