NOVOBEOGRADSKI OSMACI PROBALI TEST IZ SRPSKOG, NAMUČILA IH OVA 4 ZADATKA: Dva su bila trik pitanja, a bunila ih „radost“ i pisanje tačke!

Učenici osmog razreda danas od devet časova su polagali probni završni ispit iz srpskog maternjeg jezika, dok ih u 11 i 30 čeka i probni test iz izbornog predmeta.

Đacima su na probnom testu iz maternjeg jezika muku zadala tri zadatka.

– Generalno test nije bio težak, ali uvek ima onih zadataka oko kojih se dvoumimo. Mislim da je bilo trik pitanje na drugom i 20. zadatku gde je bio ogroman tekst i pitanja vezana za njega. U poslednjem zadatku bila je priča dečaka koji je bio u ratu i pitanja vezana za tekst. Milsim da je bilo trik pitanje da li je dečak narator u tekstu, mnogi su odgovorili da jeste, ali milsim da nije – priča nam jedan od učenika i dodaje:

– Istu muku nam je zadao i drugi zadatak u kome je takođe bio tekst i razumevanje. Što se tiče pravopisa mnogi su grešili oko pisanja datuma. Trebalo je zaokružiti dva tačna odgovora. Bila je kombinacija rimskih i arapskih brojeva, a ono što su mnogi pogrešili je da li na kraju godine treba da stoji tačka ili ne.

Osmaci ističu i da su se mnogi dvoumili oko glasovnih promena.

– Bio je primer „radostan-radosna“ u kome je trebalo prepoznati glasovne promene. Tu su dve glasovne promene – nepostojano „a“ i gubljenje suglasnika. Mnogi su tu prepoznali nepoostojano „a“, ali su se dvoumili oko druge glasovne promene – priča nam jedna od učenica ističući da test generalno nije bio težak i da se nadaju da će možda na završnom ispitu biti malo lakši, odnosno da neće imati trik pitanja.

Podsetimo, učenici su juče polagali probni test iz matematike, a danas polažu i treći test iz izbornog predmeta. Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da kao treći test polaže test iz biologije, za geografiju se odlučilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn