Novobeogradski splavovi i dalje na „mreži”

Velika većina vlasnika splavova od Bloka 45 do Bloka 70 dobila je prošle nedelje obaveštenje da bi s početka ove sedmice trebalo da počne isključivanje struje i vode. To je, gostujući u medijima, najavio i gradonačelnik Aleksandar Šapić. Ali te mere, juče ipak nisu počele da se sprovode, a neki od vlasnika objekata nisu sigurni da li baš i mogu tako lako da se primene.

– Mi imamo potpisane ugovore i sa „Elektrodistribucijom” i sa „Beogradskim vodovodom i kanalizacijom” i većina nas uredno izmiruje svoje obaveze. Nije mi jasno koji bi pravni osnov mogao da se primeni da nam „iseku” struju i vodu – pita jedan od vlasnika splava, koji nije prošao licitaciju.

Vlasnici su, kako kaže jedan od njihovih zastupnika, u petak dobili obaveštenja, da će im biti isključena voda i struja.

– Ta obaveštenja su okačena o ogradu, niko ih nije dobio poštom. Mi smo odmah reagovali i obavestili „Elektrodistribuciju” da poštuju Zakon o energetici. Taj zakon predviđa da „Elektrodistribucija” nema pravo da isključuje struju potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze i koji imaju ugovor sa njima. Imaju pravo da reaguju tek ako i ukoliko dođe da uklanjanja splavova, i to isključivo da bi sprečili neku havariju ili mogućnost da se nešto nepredviđeno desi – tvrdi jedan od zastupnika vlasnika splavova. Slično obaveštenje o isključivanju vode i struje vlasnici su dobili i početkom februara, ali su tada obaveštenja upućena uglavnom onima koji nisu prošli licitaciju.

– Kada je i počinjala licitacija, vlasnici koji su se akreditovali dobili su obaveštenje od Sekretarijata za privredu da im neće seći struju i vodu ako prođu licitaciju i da će ostati na mestu za koje su licitirali – kaže zastupnik.

Sada je situacija drugačija.

Kako je gradonačelnik najavio, bez struje i vode bi ostali svi splavovi, pa i onih 28 od 100 koji su prošli licitaciju u decembru, jer bi, kako je nedavno rečeno, svi plovni objekti trebalo da se isele iz Blokova u Jakovo, dok se ne pripremi potrebna infrastruktura.

Trenutno se ne izvode radovi na nasipu, ne izvode se novi priključci ni za vodu ni za struju, jer je u Upravnom sudu doneta odluka o odlaganju radova, zbog tužbe koju je podnelo petnaestak građana.

Pitanje rešavanja „džungle splavova” na beogradskim rekama pokrenuto je u junu 2021. godine, kada je grad doneo Odluku o postavljanju plutajućih objekata.

Vlasnici splavova već tada su počeli da se bune smatrajući da je izglasani Plan mesta nezakonit i da je donesen bez raspisane javne rasprave iako je peticiju gradu potpisalo tri puta više građana nego što je potrebno. Nova odluka o uređenju priobalja donesena je u septembru prošle godine, naslanja se na prethodnu, zbog čega je, ukazuju, nezakonita.

Tagovi

Pročitajte još: