Obeležen šesnaesti rođendan Svratišta na Novom Beogradu: Sigurna kuća za decu koja žive na ulici

Svaka odluka o dolasku i boravku deteta u Svratište je dobrovoljna.

Centar za integraciju mladih otvorio je prvo Svratište za decu u uličnoj situaciji, uzrasta od 5 do 15 godina 2007. godine na Zvezdari, a tri godine kasnije otvorena su i vrata Svratišta na Novom Beogradu. Šesnaesti rođendan Svratišta obeležen je u utorak ručkom i radionicama za decu korisnike.

Korisnici Svratišta su deca koja najveći deo svog vremena provode na ulici, viđamo ih svakodnevno kako prose, peru šoferšajbne, prodaju neke sitne predmete, sakupljaju sekundarne sirovine sa svojim roditeljima. Deca i njihove porodice žive u neformalnim naseljima, često bez tekuće vode, struje, bez kupatila.

Decu je tim Svratišta u početku kontaktirao na ulici, u okviru terenskog rada, na mestima gde su oni provodili vreme. Nakon dugodišnjeg rada i poverenja izgrađenog sa decom, ona su počela sama da dolaze u Svratište, na preporuku svojih vršnjaka.

Svratište ima za cilj da deci u uličnoj situaciji i njihovim porodicama posredstvom svog stručnog tima pruži podršku u vidu psihosocijalne pomoći, toplog obroka, lične higijene, mesta za odmor i razonodu, podršku u školskim obavezama i školskom materijalu, ali i podršku u povezivanju sa institucijama na čije usluge takođe imaju prava, kao što su ustanove zdravstvene ili pravne zaštite, zatim Centar za socijalni rad ili obrazovne ustanove.

Svaka odluka o dolasku i boravku deteta u Svratište je dobrovoljna, kao i to koliko često će koristiti njihove usluge, a poverenje na relaciji sa detetom i njegovom porodicom se gradi godinama jer samo kontinuirana podrška, u svim fazama i izazovima odrastanja.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još: