OBNOVA DO MAJA: Finiš radova na šetalištu „Lazaro Kardenas“ na Novom Beogradu

RADOVI na uređenju novobeogradskog šetališta "Lazaro Kardenas", koji su počeli 2. novembra prošle godine teku planiranom dinamikom, a posao u ovom delu bi prema ranije ugovorenim rokovima trebalo da bude završen do 31. maja.

Zbog kompleksnosti u Bloku 70, uređenje će se odvijati ukupno u tri faze.

Za sanaciju ovog dela poznatog šetališta grad je rebalansom budžeta prošle godine izdvojio dodatnih 300 miliona dinara, kako bi posao bio privreden kraju. Radnici JKP „Zelenilo“ potom su krenuli u sanaciju devastiranog prostora, koji će dobiti nove sadržaje.

– Trenutno se izvode radovi koji prethode asfaltiranju staza, kao i radovi na humuziranju zemljišta – kažu za „Novosti“.

– U narednim danima započeće radovi na ugradnji zalivnog sistema, kao i ugradnji betonskih nosača za klupe. Sanacija šetališta „Lazaro Kardenas“ u Bloku 70 je zapravo nastavak izvedenih radova u Blokovima 45 i 44. Radovi će obuhvatiti prostor između Gandijeve i Omladinskih brigada, sa krakom prema izlazu na Savsko šetalište na ukupnoj površini od 74.800 kvadrata. Čvrsti zastori, staze i platoi na šetalištu će biti potpuno obnovljeni.

Zbog predviđenog obima same rekonstrukcije na ovom delu šetališta radovi će se izvoditi u tri faze. Prva faza, koja je u toku, podrazumeva prostor od Gandijeve sa platoom centra Mesne zajednice i obuhvata površinu od 25.800 metara. Na delu slobodne površine, uz šetalište prema Bloku 44 i Gandijevoj projektovano je veće dečje igralište sa devet dečjih rekvizita, prema zahtevima građana ovog dela prestonice.

– Između glavnih šetnih staza, projektovane su pešačke staze sa proširenjima ili platoima za miran odmor stanovnika bloka na kojim će biti postavljena četiri šah stola sa klupama – ističu u „Zelenilu“.

– Pešačke površine biće urađene u kombinaciji asfalta i kamena različite teksture, boje i obrade. Projektom ozelenjavanja predviđena je sadnja 64 nova stabla, na mestima na kojima prostorne mogućnosti i postojeće instalacije dozvoljavaju. Za sva zasađena stabla, perene kao i travne površine oko centralnog platoa u okviru šetališta (ukupno 2.000 metara) biće postavljen automatski sistem za zalivanje.

Radovi na izgradnji šetališta dužine 4,5 kilometara počeli su tokom 2019. u Bloku 45, koji je krajem godine kompletno uređen. Asfalt koji je dotrajao, a gde je to bilo moguće, zamenjen je zelenim površinama. Ovaj potez, inače godinama devastiran i uništen, dobio je novu pešačku stazu, rasvetu, sprave za rekreaciju, a proširenja uz šetalište postala su sportski tereni i dečja igrališta. Ukupno je sanirano 70.110 metara. Napravljeno je šest sportskih terena za basket, mali fudbal, odbojku, tenis, deo za stoni tenis, kao i teren za boćanje. Susedni Blok 44 novo ruho dobio je tokom prošle godine. Uređen je potez od Nehruove do Gandijeve ulice, na ukupnoj površini od 33.416 kvadratnih metara.

ULOŽENO 450 MILIONA

U DOSADAŠNjE radove na rekonstrukciji šetališta „Lazaro Kardenas“ uloženo je oko 450 miliona dinara. Za početak radova Vlada Srbije dala je oko 300 miliona, da bi Grad Beograd za rekonstrukciju Bloka 44 obezbedio dodatnik 150 miliona dinara.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn