OČIŠĆEN STAN STRAVE Evo šta je sve iznešeno iz izgorelog stana na Novom Beogradu

Izgorele flaše, odeća, posude od hrane, komadi starog nameštaja… samo su deo otpada koji su juče iz stana od 80 kvadrata na 11 spratu u Ulici dr Ivana Ribara izneli radnici „Gradske čistoće”. Oni su posao završili juče. Njih 15 iznelo je 11.300 kilograma smeća od koga se nisu videli ni prozori, a na pojedinim mestima njegova visina prelazila je metar i po.

Stan u kom je živeo Miroslav I. (77) i skoro tri decenije ovde skupljao smeće izgoreo je u požaru 4. januara. Miroslav, koji je godinama živeo sam, tog dana je na vreme spasen i upućen u bolnicu „Dr Laza Lazarević”. Pušten je posle dva sata. Nakon toga danima je živeo u hodniku zgrade, a stanari su pokušali da pronađu rešenje za njegov problem. Obijali su pragove institucija kako bi se našao način da Miroslav bude smešten u neku od ustanova gde bi bar mogao normalno da legne i jede. Na kraju je, zbog sumnje da je podmetnuo požar, reagovalo i Treće osnovno tužilaštvo. Miroslav I. je 17. januara smešten u zatvorsku bolnicu, a nakon dva dana tu je i umro, piše „Politika“.

Posle njegove smrti komšijama, ali i svima koji su se bavili ovim slučajem, ostao je gorak ukus u ustima i pitanje da li je sve baš moralo ovako da se završi. Miroslav je nekada bio vrsni vodoinstalater. On je spojio česmu u Knez Mihailovoj, gde mnogi danas piju vodu. Imao je i penziju, ali i porodicu, s kojom godinama nije bio u kontaktu. Da li je njegov način života, možda i bolest, mogao biti razlog da nadležne ustanove reaguju ranije, za sada je samo pitanje bez odgovora.

Njegova smrt ostavila je i druga nerešena pitanja. Zbog gašenja vatre voda je prodrla u stan ispod, pa je mladi bračni par sa detetom morao da se iseli. Liftovi nisu radili, zbog čega ljudi sa viših spratova nisu nekoliko dana ni izlazili iz zgrade. Zgrada, inače, ima 14 spratova, 58 stanova i oko 150 stanara. Neprijatan miris paljevine širio se celom višespratnicom, a komšije su strahovale da se kroz polomljene prozore ne usele ptice. Oni, po zakonu, nisu smeli unutra ni da privire kako bi na prozore stavili najlone.

Kako je Miroslav 1993. godine započeo otkup stana, postavilo se pitanje u čijem je vlasništvu ova nekretnina i ko je nadležan da se iz njega iznese otpad. U odgovoru koje smo dobili nedavno od „Gradskog stambenog” stoji da je stan u procesu otkupa između Miroslava I. i opštine Novi Beograd i da zbog toga oni ne polažu nikakvo pravo na njega, niti obaveze. Međutim, u opštini Novi Beograd rekli su nam da oni nisu adresa na koju treba da se obratimo jer nikada nisu bili korisnik ovog stana, navodi se u „Politici“.

Na osnovu njihovog odgovora moglo bi se reći da je stan ipak u nadležnosti grada. Da li ga je Miroslav I. otkupio ili ne, utvrdiće naslednici. Sada je važno da se ovaj otpad i šut očiste i stan obezbedi, ali i da se možda pokrene pitanje na nivou grada kako ubuduće reagovati u ovakvim situacijama. Jer zakon je jedno, a život je drugo.

Odgovor Novog Beograda

U odgovorima koje je dnevnom listu „Politika“ poslala opština Novi Beograd navodi se:

– Poslednji važeći zakon iz 2014. godine, odnosno Zakon o javnoj svojini, doneo je izmenu tako da gradske opštine gube pravo javne svojine na svim nepokretnostima, a na pravo nosioca javne svojine od tada je upisan grad Beograd. Sve nepokretnosti preuzima grad i od tada opština Novi Beograd više nije vlasnik nijedne na svojoj teritoriji. Konkretno, Ugovor o otkupu za pomenuti stan broj 46 u Ulici dr Ivana Ribara 57 je 2014. preuzeo grad, kao i sve ugovore o otkupu. Rate za otkup stana se od tada uplaćuju na žiro račun grada, koji je upisao pravo svojine na predmetnom stanu.

Izvor: Blic

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn