Od splava na Novom Beogradu ostala samo konstrukcija

Vatra na objektu na vodi nije progutala samo ono što nije „mogla”, a šta je uzrok iznenadnog požara utvrđuje se. – Od Velikog četvrtka do utorka vatrogasci imali 57 intervencija.

Od splava „Skalar” smeštenog na Savskom keju, u blizini novobeogradskih blokova, posle požara koji je izbio juče oko 5.30 časova ostala je samo konstrukcija. Sve ostalo što se nalazilo u njemu – od inventara, aparata, tehnike… pretvoreno je u pepeo. Vatra nije progutala samo ono što nije „mogla” – poneku stolicu, sto, buriće napunjene pivom i osam plinskih boca. Poslednjih nekoliko godina sticanja imetka vlasnicima ovog restorana na vodi otišlo je u dim. Šta je uzrok požara još se ne zna. Time se bavi policija čiji su inspektori juče počeli istragu na splavu i oko njega.

Evidentno je da vatra nije krenula s dela splava koji se nalazi bliže reci. Sreća u nesreći je ta što je supruga vlasnika splava objekat napustila dvadesetak minuta pre nego je izbila vatra.

– Sa splava sam izašla u 5.10 sati. Pre toga sam pogasila sve što se može pogasiti, iznela smeće tako da, po mojoj proceni, nije ostalo ništa što bi moglo izazvati požar. Vatru nisu mogle uzrokovati plinske boce jer sve su i posle požara ostale čitave. Došla sam kući i, nije prošlo ni pola sata, počeo je da mi zvoni telefon. Kada sam se javila, s druge strane je bila policija. Rekli su mi da gori splav – priča supruga vlasnika splava.

Printscreen IG

Šteta nanesena ovim požarom je totalna i ogromna. Splav je imao oko 80 kvadrata unutrašnjeg prostora, plus terasa i kućica u kojoj je bio inventar.

– Sve što smo sticali celog života uložili smo pre oko četiri i po godine u ovaj splav. Godina sam radila i po dva posla, ovde sama ostajala i po dve smene kako bismo se digli na noge. Splav nažalost nije osiguran jer ove godine nismo uspeli da dobijemo dozvolu. Nismo samo suprug i ja zavisili od njega. Zavisilo je i još šest radnika – priča ona.

U poslednjih nekoliko dana, tačnije od Velikog četvrtka do utorka, vatrogasci su u Beogradu imali 57 intervencija, od toga 39 požara.

Osim na Savskom keju, među požarima u kojima je pričinjena materijalna šteta, ali i gde je bilo povređenih i nažalost stradalih mogu se izdvojiti još tri.

Prvi se dogodio na Veliki petak kada se u naselju Stepa Stepanović, u Ulici generala Štefanika, zapalio deo stana u višespratnici.

– Vatra je zahvatila petnaestak kvadrata jedne od soba stana u potkrovlju i proširila se na oko 100 kvadrata krova. Odmah po dolasku iz stana smo izveli i dve osobe. U ovom slučaju bilo je dosta posla jer smo se „borili” sa takozvanim sendvič krovom pa smo morali da razvalimo lim da bismo mogli da gasimo ostatak konstrukcije – kaže Dragan Miković, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Već u subotu oko 7.30 sati vatrogasci su imali intervenciju u Jojkićevom dunavcu gde je, kako se nezvanično moglo čuti, došlo do eksplozije gasa koji je curio iz plinske boce. Tom prilikom načinjena je materijalna šteta na spratu kuće, a vlasnik je prevezen kolima Hitne pomoći u zdravstvenu ustanovu. Vatrogasci tu nisu imali puno posla jer je vatra zahvatila gredu od krova, tako da je plamen, kako kaže Miković, ugašen sa sto litara vode.

– U subotu smo imali intervenciju u Ulici Sare Bernar u Sremčici, gde smo nažalost nakon gašenja požara pronašli mrtvu sugrađanku. Požar je izbio u ranim jutarnjim satima, što je otežavajuća okolnost. Takve požare ljudi obično ne primete odmah, tako da se vatra nesmetano širi, a dojavu dobijemo kasno. Na toj intervenciji imali smo osam vozila i 26 vatrogasaca – rekao je Miković.

Dojava za splav koji gori na Savskom keju stigla je juče u 5.47 časova, a samo minut nakon toga prve vatrogasne ekipe stigle su pred objekat koji je već uveliko goreo.

– Na teren smo poslali 26 vatrogasaca i osam vozila. Pošto se većina splavova gradi od lako zapaljivih materijala, tako je i ovde bio slučaj. Plamen se lako prenosio, tako da smo osim gašenja samog splava učinili sve da sprečimo da se vatra proširi na ostale objekte na vodi. Uspeli smo da za dvadesetak minuta lokalizujemo vatru – kaže Miković i napominje da u zavisnosti od godine do godine vatrogasci imaju od 5.500 do 7.000 intervencija, odnosno od 15 do 20 izlazaka na teren dnevno.

 

Tagovi

Pročitajte još: