ODOBRENA SREDSTVA ZA PEŠAČKO-BICIKLISTIČKI MOST NA NOVOM BEOGRADU

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da će krajem juna naredne godine odobriti kredit do 17 miliona evra Gradu Beogradu, za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta preko reke Save.

Kako se navodi u saopštenju, sredstva su namenjena za razvoj i izgradnju pešačke i biciklističke veze između Novog Beograda i Ade Ciganlije, a preko budućeg mosta.

Kao datum odobrenja ovog kredita navodi se 28. jun 2024. godine.

Projekat će promovisati aktivnu i mikro mobilnost i poboljšanu povezanost unutar grada Beograda, a u okviru EBRD-ovog Akcionog plana o „zelenim“ gradovima (EBRD Green Cities Framework).

Ciljevi projekta su, kako se dodaje, doprinos „aktivnoj“ mobilnosti u gradskom prevozu, smanjenju saobraćajnih gužvi i promociji čistog, održivog i integrisanog pristupa prevoza u Beogradu.

Projekat mosta predstavljan je i tokom predizborne kampanje, a nailazio je i na protivljenje građana koji žive u blizini lokacije na kojoj bi trebalo da se gradi, novobeogradskom Bloku 70 i okolini.

Građani su ranije navodili kako bi se gradnjom tog mosta oštetio Savski nasip i povećale saobraćajne gužve u tom delu Novog Beograda.

Tagovi

Pročitajte još: