Održana tribina: „Da žrtve Postanu pobednice: informiši, osnaži, podrži! Novi Beograd uz vas!”

Tribina „Da žrtve Postanu pobednice: informiši, osnaži, podrži! Novi Beograd uz vas!”, u organizaciji Viktimološkog društva Srbije (VDS) i u saradnji sa Opštinskim centrom za brigu o starima, deci i osobama s invaliditetom „Novi Beograd“, održana je 5. decembra 2023. u prostorijama Centra Milutina Milankovića 34.

Zajednička poruka učesnika tribine bila je da su strah i stid glavne prepreke žrtvama da prijave nasilje.

Pored predstavnika Viktimološkog društva Srbije, tribini su prisustvovali stručnjaci Gradskog centra za socijalni rad – odeljenja Novi Beograd, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Policijske stanice Novi Beograd.

Direktorka opštinskog Centra Milka Milovanović Minić, istakla je da se Centar bavi ranjivim grupama u kojima nasilje često dolazi od najbližih, od članova porodice ili negovatelja i zato je veoma važno da građani koji pripadaju ovim ranjivim grupama, budu pravovremeno i adekvatno informisani o tome kako i kome da se obrate u slučaju nasilja, na čemu će Centar raditi zajedno sa Viktimološkim društvom Srbije i uz podršku opštine Novi Beograd.

Ona je izjavila da država Srbija ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja, ali da je ono često nevidljivo, suptilno, da se dešava između nečija četiri zida, daleko od očiju javnosti, ali ne i komšija, prijatelja i porodice, pa zato svi moramo da reagujemo i sprečimo nasilje dok nije kasno.

Predsednica VDS Jasmina Nikolić je istakla da edukativni skupovi i tribine doprinose širenju svesti o prevenciji nasilja, ali i mehanizmima koji stoje na raspolaganju žrtvama nasilja.

Prema njenim rečima, žrtve ne prijavljuju nasilje ili odustaju od prijave, najčešće zbog stida i straha od osvete nasilnika, a iz tih razloga često ni svedoci ne reaguju.

-Veoma je važno podsetiti javnost da je nasilnika moguće prijaviti i anonimno i da su nadležne institucije dužne da reaguju i po anonimnoj prijavi – rekla je Nikolić i apelova na žrtve nasilja da o onome kroz šta prolaze podele s nekim od poverenja, jer čak i kad ne odu u policiju, ukoliko ispričaju šta se dogodilo,taj prvi korak će kad-tad dovesti do cilja, a to je izlazak iz nasilja.

Goran Perić,inspektor za sprečavanje nasilja u porodici u Policijskoj upravi Novi Beograd je istakao da je po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policija prva instanca kojoj se nasilje prijavljuje i koja prva postupa.

On je ponovio da prijava nasilja policiji može da ostane anonimna ukoliko to žrtva ili svedok naglase i da po svakoj podnetoj prijavi, policija ozbiljno i odgovorno postupa.

Tagovi

Pročitajte još: