Oko 500 lokala i više od 400 parking mesta! Novi tržni centar na Novom Beogradu biće jedan od najmodernijih u Srbiji

Više od dve godine je prošlo otkako je izgoreo kineski tržni centar u Bloku 70. Očekuje se da će novi biti završen u maju sledeće godine. Gradi se u neposrednoj blizini starog, a na jednom mestu biće oko 500 lokala i neće tu biti samo kineske radnje.

Devet sati, red na kasi. Majica jeftinija od hleba. Patike koštaju skoro kao dva litra mleka. U kineskim radnjama uverimo se i u ono za šta smo mislili da je nemoguće. Za 500 dinara napunimo korpu.

Na rafovima od cveća do šminke. Šta god vam zatreba, kod njih ima. Slična ponuda u gotovo svakoj takvoj radnji. Većina mušterija kaže da odlazi u najbliže kineske prodavnice, iako je roba u manjim kineskim objektima nešto jeftinija.

„Ima svašta da se kupi bukvalno kod nas. Velike radnje imaju više posla nego male pošto imaju i više izbora“, kaže Džimi iz kineske prodavnice.U Agenciji za privredne registre u Beogradu upisano je 349 preduzeća iz sektora trgovine, čiji su vlasnici državljani Kine. Najviše se bave trgovinom na veliko i prodaju tekstil, obuću i odeću. Takve robe ima na svakoj tezgi u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. Tamo je trenutno više od 300 lokala, a polovina je izgorela u požaru 2021. godine.

Manje imaju posla tokom avgusta. Navalu očekuju krajem meseca kada se ljudi vrate sa odmora i primakne se početak školske godine. Promet je sličan iako je pojedina roba 50 odsto skuplja nego pre tri godine, zbog transporta.

U Agenciji za privredne registre u Beogradu upisano je 349 preduzeća iz sektora trgovine, čiji su vlasnici državljani Kine. Najviše se bave trgovinom na veliko i prodaju tekstil, obuću i odeću. Takve robe ima na svakoj tezgi u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. Tamo je trenutno više od 300 lokala, a polovina je izgorela u požaru 2021. godine.

Dve godine kasnije, ista slika. Postavljeni su samo privremeni kontejneri. Zato će više od 80 odsto zakupaca svoje radnje preseliti preko puta Bloka 72, gde se gradi novi kineski tržni centar i ugovori za zakup su već potpisani. Novi objekat imaće 474 lokala i više od 400 parking mesta. Neće biti u njemu samo kineske robe, a biće povezan i sa obilaznicom.

„Roba i brendovi koji će dolaziti iz Kine će biti novi i kvalitetni, biće drugačija roba, drugačijeg nivoa nego u starom tržnom centru. Mnogo je veliki značaj, jer je taj stari tržni centar u Bloku 70 jako star, 20-30 godina već, a mora da bude novi kineski tržni centar za Srbe i za Balkan, to je i potreba za nas Kineze“, navodi Junvei Zou, kompanija „Eurazija trejd“.

Izvesno je da će većina zakupaca iz Bloka 70 preći u novi tržni centar. Tome se ne raduju vlasnici lokala i ako svi pređu u novi objekat sudbina tržnog centra koji je goreo biće neizvesna.

„Znam da je tamo bilo dosta problema uvek, dosta Kineza koji su ovde domaći žele da imaju ovaj tržni centar, da bude jednom rešen taj problem“, poručuje Junvei Zou.

Očekuje se da prvi lokali budu otvoreni u maju naredne godine. Još se ne zna kakve će cene biti, ali biće sigurno, kao i dosad u kineskim radnjama, za svakoga po nešto – od igle do lokomotive.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn