OPASNI IZAZOVI: Deca zbog petardi i vatrometa gube prste, šake, dobijaju ozbiljne opekotine i povrede oka!

Praznici su blizu i klinci već uveliko bacaju petarde, pale vatromete, pa čak imaju i besmislene izazove u kojima se takmiče ko će duže u ruci da drži prskalicu i ostala pirotehnička sredstva. Deca nisu svesna da zbog takve „igre“ mogu da zarade ozbiljne povrede i ostanu bez šake i prstiju, upozoravaju stručnjaci za Kurir!

Iako je prodaja ovih sredstava zabranjena maloletnicima, oni se snalaze pa ih kupuju na pijačnim tezgama ili kod uličnih prodavaca, a čak nekima i roditelji sami kupuju i daju u ruke ove opasne proizvode.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj na lečenju se već dve nedelje nalazi dete koje je zadobilo opekotine od naizgled najobičnija prskalica!

– Povrede koje mogu nastati od neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava mogu biti razne, od opekotina, koje mogu biti blažeg i težeg stepena, zatim to mogu biti eksplozivne rane koje mogu da nanesu ti proizvodi. Najčešće su povrede šake, može doći i do amputacije prstiju, pa i gubitka cele šake! Pored toga, može doći i do povrede oka kao posledica upotrebe tih eksplozivnih sredstava – navodi za Kurir dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

On dodaje da se deca svih uzrasta javljaju s povredama.

– Prošle godine smo imali dete kome su amputirana tri prsta, ali i kod ostatka šake ostao je veliki deformitet. Deca uopšte nisu upoznata koje sve povrede mogu da nastanu neadekvatnim rukovanjem. Mlađoj deci ta sredstva daju roditelji u ruke, a starija deca često kupuju bez dozvole. Često i braće i sestre daju mlađoj deci prskalicu ili petardu, koju ne sklone na vreme iz ruke – kaže dr Dučić i naglašava:

– Roditelji treba da edukuju svoju decu o opasnostima koje nosi upotreba ovih sredstava, a treba edukovati i neke roditelje. Treba im pokazati slike tih povreda kako bi uvideli koliko sve to može biti opasno. Vatromet može ostaviti najveće posledice.

Nabavka i prodaja pirotehnike regulisana je Zakonom o prometu eksplozivnih materija, a firme koje se bave ovom delatnošću moraju da dobiju odobrenje od organa MUP.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn