Oprez kada kupujete hranu kod Kineza: Uputili smo se u blok 70 na Novom Beogradu da saznamo da li postoji rok trajanja?

Ne brinite, namirnice koje kupujete nisu nebezbedne za upotrebu, ali je bitno da znate ove „cake“ kako se ne biste uspaničili

Zbunjujuće iskustvo pri kupovini, o kojem nam je pisao naš čitalac, podstaklo nas je da malo „istražimo“ kako se obeležavaju datumi proizvodnje/roka trajanja na namirnicama kineskog porekla i šta znače određene oznake. Iako je, uglavnom reč o sosevima sa dužim rokom trajanja, nudlama, raznim začinima i marinadama koji mogu dugo da stoje, uputili smo se u Blok 70, na Novom Beogradu, da direktno od kineskih prodavaca dobijemo relevantne informacije. Mada, imajte u vidu da dobar deo njih i dalje ne govori srpski jezik tako dobro, i da neće uvek znati da vam daju odgovor ili čak razumeju pitanje. Ipak, nekim mamama tada „u pomoć uskaču“ deca, koja pohađaju srpsku školu i takođe znaju kineski.

Sve u svemu, ono što smo saznali jeste da je na prednjoj strani (ređe na zadnjoj) neke kese/pakovanja uvek naznačen datum proizvodnje, a ne datum isteka važenja te namirnice.

Dakle, ako piše „2022. godina“, ili mesec iz 2023. koji je prošao, nemojte da vas to uznemiri. Ne znači da određena hrana više nije „u roku trajanja“, već da je tada proizvedena.

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da gotovo nikada nije naznačen „specijalni“ datum isteka roka trajanja, jer on zavisi od momenta otvaranja neke namirnice.

Stoga ćete, uglavnom, na poleđini proizvoda videti oznaku „18“ ili „24“, koja upućuje na mesece tokom kojih se namirnica može koristiti – od datuma otvaranja pakovanja.

Ipak, uvek je najbolje da proverite sa prodavcem na licu mesta koliki je taj broj meseci, jer ima nekoliko brojeva koji se odnose na razne stvari vezane za poreklo/sastav namirnice, a slova su na kineskom jeziku, pa je teško tumačiti na šta se koji broj odnosi.

Izuzetak su neka pakovanja na kojima piše „shelf life“, na engleskom jeziku; u prevodu na srpski, to bukvalno označava upravo rok trajanja „na polici“.

Ponekad, doduše, postoji i deklaracija na srpskom jeziku, gde jasno pišu sve ove informacije, ali se one ne podrazumevaju na svakom proizvodu.

Tagovi

Pročitajte još: