Opština Novi Beograd darivala 525 knjiga za učenike nagrađene „Čitalačkom značkom“

Gradska Opština Novi Beograd darivala je 525 knjiga za učenike novobeogradskih osnovnih škola, koji su nagrađeni „Čitalačkom značkom“, priznanjem Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“.

Završna manifestacija ovog prestižnog priznanja za učenike 19 osnovnih škola, koji su tokom godine pokazali najviše interesovanja za čitanje, organizovana je danas u amfiteatru Politehničke akademije. U konkurenciji je bilo čak 1.923 učenika, najviše u posledljih 57 godina, koliko se „Čitalačka značka“ dodeljuje novobeogradskim osnovcima.

Uručenju nagrada prisustvovali su đaci, bibliotekari, nastavnici, roditelji i predstavnici „Kreativnog centara“, izdavača poklonjenih knjiga.

Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Bojan Bovan je istakao da je ponosan na decu, koja nisu zanemarila knjigu kao izvor znanja i sazrevanja, uprkos izazovima koje donosi mobilni telefon.

-Knjiga je veza između deteta, učitelja, bibliotekara i roditelja i nemojmo dozvoliti da nam taj zagrljaj neko poremeti – poručio je Bovan, dodajući da će opština Novi Beograd podržati svaku akciju koja se odnosi na promociju onih vrednosti koje nam pomažu da postanemo bolji ljudi, što „Čitalačka značka“ svakako jeste.

– Posebno sam ponosan na rotitelje koji su uspeli da animiraju decu da čitaju i da svoju ekspresiju na knjigu prenesu u posban dnevnik i tako stvore pravo malo umetničko delo – rekao je Bovan pokazujući jedan od nagrađenih čitalačkih dnevnika.

Da bi konkurisali za „Značku“, učenici imaju zadatak da od pet ili šest naslova koliko im preporuči školski bibliotekar, pročitaju najmanje tri i da o tome vode čitalački dnevnik u koji upisuju svoja zapažanja o delu.

Po rečima Smilje Todorčević, upravnice biblioteke „Vuk Karadžić“ Novi Beograd, učenici su ove godine bili izuzetno nadahnuti. Od ukupno 67 najlepše ilustrovanih dnevnika, posebno su nagrađeni dnevnici Anje Janjušić učenice Osnovne škole „Kneginja Milica“, zatim dnevnik Lare Protić, učenice tećeg razreda OŠ „Borislav Pekić, kao i dnevnik Jelene Tomić, učenice škole “Radoje Domanović“.

Dodeljena su i tri specijalna priznanja za đake čijim radovima su ilustrovane diplome i zahvalnice „Čitalačke značke“. To su Olivera Đurić, učenica Osnovne škole „Branko Radičević“, Nađa Marjanović iz OŠ „Đuro Strugar“ i Ana Lazić, učenica OŠ „Kralj Aleksandar Prvi “.

Tagovi

Pročitajte još: