OSNOVCI S NOVOG BEOGRADA UČE OD ROBOTA! Peper ima odgovore na sva pitanja, a ovo je NAJVEĆA RAZLIKA u odnosu na običan čas

Doživeli smo da se tehnologija koju smo viđali u naučno-fantastičnim filmovima preseli u naš svakodnevni život.

Donela je mnogo mogućnosti u sektor obrazovanja, toliko da se i lice nastavnog kadra može izmeniti. Pri tom se menja i način na koji učenici uče.

– Dobro došli, nalazite se u Savremenoj osnovnoj škili u Novom Beogradu. Hajde da vas povedem u obilazak – bile su reči robota-nastavnika koji je dočekao našu ekipu u školi.

Peper govori na engleskom i srpskom jeziku i jedini je robot koji radi kao asistent učiteljima u osnovnoj školi. Nakon godinu dana rada, sakupljeni su podaci kako veštačka inteligencija utiče na decu i koja je razlika otkako je uveden u predavanja.

– Uočili smo da je najveća razlika da učenici u interakciji s robotom imaju pitanje više nego na časovima gde Peper nije tu. Pitanja nsu vezana za započetu temu, pa su saznanja koju dobijaju od Pepera neprocenjiva – kaže koordinator za robotiku Maja Ivović.

Scenario čitavog časa je unapred osmišljen, a školski program se ubacuje u softver.

– Imamo kontrolu za čas, ali za dodatna pitanja smo morali da napravimo softver, kao i za upotrebu Chat GPT, kako bi imao odgovor na svako pitanje. Ipak, kada je čas u pitanju, imamo kontrolisan softver sa unapred unetim postavljenim pitanjima i odgovorima, jer ipak je reč o osnovnoj školi i deci i moramo da to iskontrolišemo – dodaje Ivović.

 

 

Tagovi

Pročitajte još: