OTKUD NOVOBEOGRADSKI BLOK 23 U NJU JORKU?

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja „MoMA“ u Njujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi deo su stalne kolekcije Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku. Posle izložbe u njujorškom muzeju „Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980„, odabrani su projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku.

– Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi kao projekat, ne može se reći da je projekat, pre se može reći da je on poduhvat, poduhvat je po tome što tih devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu, znači poduhvat je po tome kako je programiran – objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.

Tagovi

Pročitajte još: