(FOTO) OVA PIJACA NA NOVOM BEOGRADU IMA POTPUNO NOVI IZGLED: Sveža hrana u klimatizovanom prostoru, nove tezge i obezbeđen parking

Pijaca „Stari Merkator“ sad može da stane rame uz rame sa starijim „pazarima“, a ima i čime da se pohvali. Uslovi prodaje su radikalno poboljšani zahvaljujući potpunoj revitalizaciji celog prostora.

Nigde nema takvog voća i povrća kao na zelenoj pijaci! Hrana koja stiže na beogradske tezge najviše je vremena provela sazrevajući u voćnjaku ili leji, a najmanje po skladištima ili teretnjacima sa dalekih destinacija. Tu su mirisi i ukusi kakve svi vole, a i mogućnost da se proba – da li je jagoda baš slatka, da li je trešnja još čvrsta? Zato Beograđani vole svoje pijace, a s ponosom pozivaju i goste da se prošetaju Kalenićem, „Bajlonijem“ ili popularnim „Zelenjakom“.

Podsetimo, pijaca je otvorena još 1972. godine, a izgrađena je u okviru velikog trgovinskog kompleksa, u samom centru opštine Novi Beograd. Sada su na njoj potpuno nova krovna i podna obloga, kao i ventilacija, a na svim ulazima su nova, automatska vrata. Postavljene su nove vodovodne i kanalizacione cevi, ugrađena je nova spoljna stolarija i okrečeni svi zidovi unutar pijačnog dela.

U galeriji fotografija možete da pogledate kako pijaca „Stari Merkator“ izgleda danas, nakon uređenja.

U vreme velikih letnjih žega, pijaca „Stari Merkator“ je pravo utočište i za prodavce i za kupce, jer je čitava klimatizovana. Zahvaljujući tome, domaće visokokvalitetno voće, povrće, mlečni proizvodi, kore za pitu, jaja, meso i riba ostaju duže sveži, a higijenske uslove je još lakše održati na maksimumu. Modernizacija je tako donela ono najbolje proizvođačima i kupcima – pijaca je opremljena sa 144 tezge i 20 rashladnih vitrina, a sređeni su i lokali koji se nalaze unutar pijace. Uređen je i poseban deo za cvetnu pijacu gde potrošači, uz redovnu nabavku, mogu da pazare i saksijsko i rezano cveće, kao i sadnice, a u zimskom periodu i jelke.

JKP „Beogradske pijace“ je završilo revitalizaciju pijace „Stari Merkator“ krajem 2022. godine. U saradnji sa gradskom opštinom Novi Beograd, javnim preduzećima „Beograd put“ i „Zelenilo Beograd“ uredilo je i prostor duž tržnog centra „Stari Merkator“. Asfaltirana je celokupna pešačka staza i postavljena pijačna oprema sa 70 novih bokseva, umesto starih tezgi gde su Novobeograđani navikli da kupuju raznu robu široke potrošnje. Radi što veće bezbednosti, između dela zelene i javne saobraćajne površine na kojoj su boksevi, postavljena je nova zaštitna ograda, a sve je pod video nadzorom.

Duh beogradskih pijaca koji čine čarobne boje svežeg voća i povrća, mirisi plodova tek ubranih u baštama i voćnjacima i čar sitnog cenjkanja koje nas vraća u prošlost, spojeni su na pijaci „Stari Merkator“ sa svim dobrobitima modernog doba – kupovine u klimatizovanom i besprekorno čistom prostoru.

Pijaca radi tokom cele nedelje, a ne samo vikendom, pa je jedno od glavnih mesta za snabdevanje svih Novobeograđana. Na njihovo zadovoljstvo, uskoro će biti rekonstruisan i suterenski deo, gde je u izgradnji garaža sa više od 50 parking-mesta, uz rezervisana posebna mesta za osobe sa invaliditetom. Do pijace će kupci moći da se popnu liftom ili kružnom rampom, čime će komfor kupovine biti upotpunjen.

Tagovi

Pročitajte još: