Ovaj deo Novog Beograda ne spušta paprene cene: Za prosečan stan traže 750 evra mesečno

Nekretnina od 50 kvadrata je neka „zlatna sredina“. Ne možemo reći da je mala, ali ni velika, ipak, cena govori drugačije…

Cene stanova u Srbiji, a posebno u Beogradu, na vrhuncu su već neko vreme i to više nije tajna. Ne samo da je danas izazov kupiti nekretninu, već i rentirati je.

Kako smo pisali prethodnih dana, ekstrazona skače na 1.193 dinara po kvadratu, a i zakupci poslovnog prostora, u vlasništvu Grada Beograda, od 1. januara sledeće godine plaćaće veće cene kirija, koje će biti povećane za 6,8 odsto.

Poskupele su i same stambene jedinice, a uprkos tome što niču razni kondominijumi, novi moderni kvartovi i pametne zgrade, neki delovi grada – izgrađeni pre nekoliko godina – još uvek ne gube na značaju.

Konkretno, A blok je krenuo da se gradi 2014, i još tada se izdvojio, a benefiti su bili usmereni na kvalitetnu gradnju, blizinu poslovnih zgrada i firmi, zatim trgovinskih lanaca, tržnih centara.

Upravo tu se trenutno izdaje prosečan stan, od 50 kvadrata, doduše ocenjen kao „premium“ na poznatom domaćem sajtu za nekretnine – po ceni od 750 evra za mesec dana.

Ceo taj potez je na ceni, a sve je više interesenata i za Zemun – Gornji grad, Bežanijsku kosu, i svakako blokove – Blok 45 i Blok 70, pre svega. Belvil takođe nastavlja da drži cene, pri čemu vlasnici stanova za 50 do 60 kvadrata traže 500, 600 i više stotina evra.

Izdvaja se i Trešnjin cvet, sa cenom stana od 70-ak kvadrata – od 900 evra na mesečnom nivou. Deo oko Arene takođe ima jače cene, ali čini se da Belvil i A blok i dalje prednjače.

Zanimljivo je kako je NBG vremenom postao „grad u gradu“ koji se kotira maltene jednako kao centar Beograda, iako bilo koja prestonica može imati samo jedno jezgro, i ono se svuda posebno tretira. Takođe, danas je luksuz imati garažno mesto na Novom Beogradu, gde je sve veći problem naći parking mesto, uprkos širokim bulevarima i planiranim parkinzima.

 Posebno se izdvaja garaža kao vredna investicija na Vračaru i u centru, ali i na Novom Beogradu. Tu se gradi sve više stambenih zgrada, ali i firmi, poslovnih centara, te je nemoguće da se svi stacioniraju na regularnim parkinzima. Jednostavno, čak i na prostranom NBG-u postaje tesno – rekla nam je Katarina Kuzmanović, stručnjak za nekretnine.

S druge strane, luksuzni stanovi na, recimo, Zvezdari, i dalje imaju nešto niže cene. Nekretnine veličine 50 do 55 m2 koštaju mesečno oko 400 evra. 

Izvor: Telegraf

Tagovi

Pročitajte još: