Ove parcele na Novom Beogradu proglašene su za parkove!

Ada Huja, Veliko ratno ostrvo i međublokovske površine na Novom Beogradu proglašene su za parkove, dok je Šećerana proglašena prostorom za kulturu prilikom današnjeg saziva Skupštine Beograda.
Odbornici su usvojili Predlog izmena i dopuna plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – Grad Beograd (Celina I-XIX) – (I Faza – 2.etapa), navedno je na sajtu Grada.

– Danas smo zaštitili sve otvorene blokovske površine na Novom Beogradu, da nam se ne bi desio ponovo Blok 37. Taj Blok će za desetak dana konačno postati gradska parcela, ali smo zato morali da pregovaramo sa investitorom – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da reč o Planu iz 2016. godine, koji je zaslužan za buđenje građevinske industrije u prestonici.

– Ova tačka dnevnog reda možda i najznačajnija današnjeg zasedanja, jer se odnosi na ažuriranje svega što smo radili prethodnih šest godina. Takođe će biti usvojene neke mere restriktivnog tipa koje će pooštriti kriterijume gradnje, posebno na opštinama Novi Beograd i Vračar – naveo je Stojčić.

Na dnevnom redu bilo i odlaganje Plana regulacije područja centra Banovog brda.
– Razlog je jednostavan, jer imamo pojedine nejasnoće određenog broja građana, te primedbe na ovaj plan zbog čega smo odlučili da povučemo plan kako bi svi bili zadovoljni. Takođe je pred odbornicima i Predlog odluke o stavljanju van snage odluke o izradi plana detaljne regulacije područja između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i glavne železničke stanice Beograd centar. Dogovor je sa stanovnicima naselja Stjepan Filipović da se od tog projekta koji obuhvata zelenu kosinu iznad stanice Prokop i ispod pomenutog naselja odustane i prilagodi stanovnicima tog naselja – ukazao je Stojčić.
Takođe je i usvojen Plan detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, gradskih opština Savski venac i Vračar.
Stojčić je podsetio da je raspisivanjem javnog konkursa definisano nekoliko rešenja za uređenje tog dela grada.

– Plan treba da reguliše tretman Slavije koji nije završen, kao i tretmana objekata koji imaju status kulturnog nasleđa, tačnije koji se nalaze preko puta parka Manjež, i koji će apsolutno biti sačuvani – najavio je gradski urbanista.

Dodaje se i da je usvojena Odluka o izradi plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Užičke, Krajiške, Kačaničke, Iličićeve, Gradska opština Savski venac kao i Odluka o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije naselja Altina 2 u Zemunu, za blok 30.
Usvojena je i Odluka o stavljanju van snage odluke o izradi plana detaljne regulacije područja železničke stanice Makiš, kao i odluke o izmeni i dopuni odluke o plana detaljne regulacije područja železničke stanice Makiš.

eKapija

Tagovi

Pročitajte još: