OVI NOVOBEOGRADSKI BLOKOVI POSTAJU KULTURNO DOBRO

Nakon MOME i grad Beograd odao počast Blokovima: Devet blokova Novog Beograda dobilo status kulturnog dobra.
Svojevrsni moderni simbol Beograda, Novobeogradski blokovi, zvanično su u februaru prošle godine dobili status kulturnog dobra.

Radi se o devet centralnih Blokova, pod brojevima 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 i 30, a koji se nalaze u blizini Palate Srbija, „Štark Arene“ i „Sava Centra“. Ovo priznanje došlo je 64 godine nakon što su podignuti blokovi 1 i 2 prema projektu arhitekte Branka Petričića. Nakon njih, na red je došlo i preostalih devet blokova koji se nalaze u centralnoj zoni.

– Središnja tri bloka 24, 25 i 26 nisu realizovani prema prvim detaljnim urbanističkim planovima i danas čine zaštićenu okolinu prostorne kulturno istorijske celine – objašnjavaju u Zavodu. Ovi blokovi su originalno zamišljeni kao tri glavna trga Novog Beograda, svečani, centralni i stanični koji bi formirali centralni deo između Železničke stanice Novi Beograd i današnje Palate „Srbija“, po kojem čitav prostor danas nosi naziv. Od ideje formiranja tri trga se usled ekonomskih i političkih okolnosti ubrzo odustalo, pa je prostorom Centralne zone preovladalo stanovanje sa osnovnim funkcionalnim sadržajima –  obrazložili su svoj stav tokom izlaganja u februaru mesecu iz Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda.

Ovo priznanje dolazi četiri godine nakon što je Muzej MOMA u Njujorku 2019. godine u stalnu postavku uvrstio Blok 23.

Izgradnjom Blokova preko nekadašnje močvare, modernim načinom gradnje, uspešno i kompaktno su povezani Beograd i Zemun. Prilikom izgradnje koristila se najnaprednija tehnologija tog doba u građevinarstvu., odustalo se od tradicionalnog tipa gradnje i pružena je šansa betonskim panel konstrukcijama, koji su se pokazali kao idealno i vanvremensko rešenje koje je donelo inovaciju u arhitekturi i urbanizmu.

Za vlasnike stanova i objekata, ova odluka znači da pre bilo kakvih građevinskih radova na svojim domovima i lokalima, moraju da traže saglasnost Zavoda za sve intervencije. Kada se zahtev podnese, odluka će se doneti prema tehničkim uslovima, nakon čega če komisija doneti odluku da li su radovi dobili zeleno svetlo ili nisu.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn