OVO JE PLAN SAOBRAĆAJA NA NOVOM BEOGRADU KADA SE ZATVORI MOST

Grad Beograd počeo sa pripremnim radovima za projekat „malog metroa”, koji će u potpunosti izmeniti saobraćajnu sliku Beograda.

Projekat podrazumeva uklanjanje Starog savskog mosta, izgradnju novog mosta preko Save na istom mestu, kao i izgradnju tunela od Ekonomskog fakulteta do Ulice despota Stefana, podsetio Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Beograda je istakao da izgradnju „malog metroa” Grad radi u saradnji sa Republikom i kineskim partnerom.

– Grad će već od sutra preduzeti određene radnje kako bi se stvorili uslovi za početak planiranih radova koji bi, po informacijama koje imamo, trebalo da počnu 31. oktobra ili 1. novembra.

Istovremeno bi trebalo da počnu i radovi na uklanjanju Starog savskog mosta, što naravno podrazumeva zatvaranje mosta za saobraćaj, dok će u Bulevaru despota Stefana biti potrebno nekoliko meseci za izmeštanje određene infrastrukture, poput električnih i kanalizacionih vodova. Na taj način će biti stvoreni uslovi za „bušenje” tunela.

KUDA ĆE TRAMVAJ

Sadašnja trasa tramvaja dolazi iz Ulice Milentija Popovića i prelazi Stari savski most, potom ide Nemanjinom ulicom. Nova trasa će menjati i premošćavati isti saobraćajni potez dok most bude u izgradnji. To znači da će nova trasa takođe kretati iz Milentija Popovića, a potom ulaziti u Zemunski put i skretati pre Starog savskog mosta levo ka Brankovom mostu. Nakon toga sledi prelazak Brankovog mosta, a potom se isključuje desno u Ulicu Gavrila Principa.

Uspeli smo da promenimo projekat, jer je trebalo po prvobitnim planovima za tunel da se „iseče” Ulica Gavrila Principa, koja bi tako ostala isključena iz saobraćaja. Upravo zbog toga je projekat promenjen pa se „uranja” pod zemlju umesto da se ulazi u brdo, sve kako bi Ulica Gavrila Principa ostala prohodna i kako bi tom ulicom išli autobusi koji će menjati tramvaje. Svi koji voze automobile primetili su još pre nekoliko meseci da smo Balkansku ulicu, na delu od Nemanjine do raskrsnice sa Gavrila Principa i Admirala Geprata, učinili dvosmernom da bi moglo da se stigne do Nemanjine ulice u zoni raskrsnice sa Sarajevskom, odnosno na isto mesto gde danas prolaze tramvaji koji „silaze” sa Starog savskog mosta – rekao je Šapić.

Pripremni radovi podrazumevaju izgradnju i prvog od tri kružna toka.

– Izgradnja prvog kružnog toka, u neposrednoj blizini Brankovog mosta, krenuće već ovog leta, a na kraju projekta imaćemo kružne tokove kod Ušća, kao i na skretanju sa Brankovog mosta u Bulevar Nikole Tesle.

Vozila će iz Bulevara Mihajla Pupina imati opciju skretanja u Vladimira Popovića, odakle se „pravi krug” ka Brankovom mostu i odakle će postojati opcija za skretanje levo i put za Zemun, što do sada nije moglo. Druge opcije su smer ka Novom Beogradu, dok će skretanje desno biti izlazak na Brankov most. Linije javnog prevoza, koje su do sada išle od Opštine Novi Beograd Bulevarom Mihajla Pupina, kretaće se istom trasom, s razlikom da će do Brankovog mosta stizati kroz novi kružni tok. Potrudićemo se da radovi na izgradnji kružnog toka kod Brankovog mosta budu završeni pre početka školske godine, da bi potom, kada se 1. novembra zatvori Stari savski most, u roku od najviše 10 dana bile uklonjene instalacije za tramvajski saobraćaj i na taj način se osposobila trasa za autobuski saobraćaj koji menja tramvaje. Kada je druga strana u pitanju, odnosno Ulica despota Stefana, na mestu gde će uslediti ozbiljniji radovi na izgradnji tunela obezbedićemo jednu malu obilaznicu u blizini Cvijićeve i Poenkareove ulice. Konkretni radovi na izgradnji tunela neće dovesti do zatvaranja Bulevara despota Stefana, već će saobraćajnica sa dve „spasti” na jednu traku – dodao je Šapić.

On je naglasio da bi trebalo, prema informacijama kojima Grad trenutno raspolaže, da radovi na izgradnji mosta i jedne cevi tunela traju do tri godine.

– U čitavoj priči dinamika neće zavisiti od Grada Beograda već i od kineskog partnera i međudržavnog sporazuma, ali mi zato već sada krećemo sa svim pripremnim radovima i obezbedićemo sve što je do nas da radovi počnu i završe se na vreme – poručio je gradonačelnik Beograda.

Tagovi

Pročitajte još: