Ovo su najtraženija zanimanja sa sajma zapošljavanja na Novom Beogradu

Građevinski inženjeri sa licencama, elektroinženjeri, lekari specijalisti, najpre anesteziolozi i reumatolozi, medicinske sestre, mašinski inženjeri, kuvari, vozači teretnih kamiona i vozači autobusa su najtraženija zanimanja u Beogradu, rečeno je za Telegraf Biznis na Sajmu zapošljavanja, koji je održan danas u prostorijama opštine Novi Beograd.

„I imamo dosta tražnje za poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja i higijeničara“, dodaje Siniša Knežević, zamenik direktora beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako dalje navodi, u Beogradu iz godine u godinu opada broj nezaposlenih.

„Prema poslednjim podacima, koje objavljujemo svakog poslednjeg u mesecu, u Beogradu imamo 44.983 nezaposlena lica“, dodaje Knežević za Telegraf Biznis.

Na današnjem sajmu učešče je najavilo 36 poslodavaca, koji su tražili 1.195 radnika na pozicijama prodavca, kasira, operatera u proizvodnji, dostavljača poštara, vozača, agenta osiguranja i korisničke podrške…

Na pitanje kakvi su rezultati ovakvih sajmova, Knežević odgovara sledeće:

„Efekat zapošljavanja sa sajmova išao je i do 36%, to znači da mi kada se završi Sajam u narednih šest meseci pratimo realizaciju, u maju mesecu ćemo imati koliko je lica pozvano, ko je registrovao svoju prijavu, koliko njih se odazvalo i koliko je zaključilo ugovore o radu ili neke druge oblike forme angažovanja sa poslodavcima.

Sledeći sajam biće održan 29. novembra na Čukarici i 4. decembra u Surčinu.

Trećinu nezaposlenih čine mladi do 30 godina

Među nezaposlenima, mladi do 30 godina čine 34%, a odmah iza njih su lica starija od 50 godina.

„To su dve udarne kategorije koje su bez posla. Oni koji ulaze u sferu tržišta rada i oni koji su u drugoj fazi svog radnog veka, pogotovo kada ostanu bez posla kao tehnološki višak“, pojašnjava Knežević iz NSZ.

Tagovi

Pročitajte još: