PAD TERASE SA 11. SPRATA SOLITERA NA NOVOM BEOGRADU: Ko je odgovoran za katastrofu, stanari ili nadležni?

Na Novom Beogradu je pala terasa sa 11. sprata.

Na Novom Beogradu u Bloku 30 pala je terasa sa 11. sprata solitera. Na sreću, niko nije povređen, ali je zabrinjavajuće što ni stanje ostalih terasa nije bolje.

Na licu mesta su bili majstori koji pokušavaju da obezbede drugi deo terase kako se i on ne bi odvalio. „To je bukvalno protutnjalo zgradom, pa onda tresnulo dole u zemlju, svi smo poskakali u stanu da vidimo šta se desilo“, naveo je stanar solitera Danilo Đokić.

Miloš Ćosović, koji takođe stanuje u soliteru, rekao je da se pad terase baš jako čuo. „Lupilo je baš, moglo je nekog da ubije potencijalno, a ne samo što je pala fasada, pao je i deo balkona“, istakao je Ćosović. Inače, pored zgrade sa koje je pala tersa, nalazi se autobuska stanica, a u blizini je pet solitera. Jedini prolaz za sve stanare je upravo ovaj na koji je terasa pala.

„Imali smo pre dva meseca još jedno odvaljivanje terase, pao je manji deo doduše, zvali smo isto stambeno, pregledali su fasadu, rekli su da je u redu. Rekli su nam zgrada pripada stanarima i da mi treba to da održavamo, ne postoji šansa da mi skupimo novac za to“, rekao je Dušan Jovanović, upravnik zgrade.

Iz „Gradskog stambenog“ su poslali pisani odgovor u kojem navode da su od 2014. godine nekoliko puta upozoravali stanare ove zgrade na dotrajalost fasade. Kažu da je sanacija neophodna, da to stanari moraju da plate, ali da kod njih imaju mogućnost otplate na 60 mesečnih rata. Zgrada je sagrađena pre 47 godina i nikada nije renovirana. Grubo računajući samo projekat za novu fasadu košta dvadesetak hiljada evra plus dizalica, skela, majstori, materijal. Ceo posao bi mogao da vredi više stotina hiljada evra.

Slična je situacija sa većinom zgrada na Novom Beogradu. Ne održavaju ih stanari kako bi trebalo, a fasade su stare. Vremenom popusti hidroizolacija, voda nađe put do sastava betona, zimi zaledi i beton godinama popušta. Ne pomaže ni to što stanari na terasama drže krevete, frižidere, ormare i druge teške stvari. Često za renoviranje zgrade stanari ne mogu da se dogovore, a problem je novac. Skupo je.

„Upravnik treba da pusti zahtev pa će službe gradskog stambenog doći, daće predračun sa svim elementima radova i daće cenu po kvadratnom metru stana jer se investicioni radovi tako plaćaju, i ponudiće varijantu na pet godina plaćanja na rate“, istakao je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika.

Druga varijanta je da sami stanari angažuju privatne firme koje će uraditi sve, ali u praksi se to retko dešava. Majstori kažu da ni druge terase u ovoj zgradi nisu u boljem stanju. „Stvarno nemamo nikakav problem da učestvujemo finansijski u bilo kakvom saniranju zgrade i u radovima, to nije sporno, ali ne verujem da bi mogli mi sami da finansiramo kompletnu sanaciju ovolike zgrade“, rekao je stanar Danilo Đokić.

Iz Opštine Novi Beograd kažu da će pomoći stanarima koliko mogu. Do tada će Gradsko stambeno postaviti traku oko cele zgrade. To svakako nije trajno rešenje. Traka je pre nekoliko meseci stajala i u Spasićevom prolazu u samom centru grada, gde je otpao deo betona, umalo bebi na glavu. Ni tamo stanari nisu mogli da se dogovore oko sanacije. Traku je sklonjena, ali i dalje je zalepljeno upozorenje na oronulom zidu, koji verovatno niko i ne vidi.

(MONDO/RTS)

Tagovi

Pročitajte još: