PARK U NOVOBEOGRADSKOM BLOKU 70 GOTOV DO KRAJA MAJA: Uređuju se staze i zemljište za travnjak i igralište

Radovi u Bloku 70 počeli su 2. novembra i trebalo bi da budu gotovi do 31. maja.

Na gradilištu šetališta „Lazaro Kardenas” u Bloku 70 ovih dana je kao u košnici. Nasipa se i ravna zemlja, betoniraju staze i postavljaju granitne ploče, rade se betonske osnove za klupe… Osim teških mašina poput bagera, na gradilištu ima i dosta radnika.

Izgradnja ovog šetališta počela je 2. novembra i trebalo bi, kako piše na tabli, da bude gotova do 31. maja.

Većina sugrađana zadovoljna je što će posle pola veka dobiti uređeno mesto za odmor, igru, šetnju… Ali, ima i onih kojima trenutno ne odgovara što se zbog radova na okolnim ulicama nađu pesak i šljunak. To im, kažu, smeta jer ne mogu kako treba da voze bicikle niti da prolaze svojim vozilima.

Posao koji se trenutno obavlja, kako stoji na sajtu preduzeća, obuhvata međublokovski prostor između Gandijeve i Omladinskih brigada i samo je nastavak završenih radova u Bloku 45 i 44.

Uređuje se prostor u blizini Mesne zajednice i obuhvata površinu od 25.800 kvadratnih metara. Tu je planirano da se na delu slobodne površine, uz šetalište prema Bloku 44 i Gandijevoj, nađe veće dečje igralište sa devet ečjih rekvizita. Između glavnih staza za šetnju biće izgrađene stazice sa proširenjima ili platoima za miran odmor na kojem će biti postavljena četiri šah stola sa klupama. Pešačke površine biće urađene u kombinaciji asfalta i kamena različite teksture, boje i obrade.

Osim što će biti posađena trava, svoje mesto ovde će naći i 64 nova stabla. Za sva zasađena stabla, perene, kao i travne površine oko centralnog platoa u okviru šetališta (ukupno 2.000 kvadrata) biće postavljen automatski sistem za zalivanje.

Radovi na šetalištu dužine od četiri i po kilometara počeli su 2019. u Bloku 45. Ovaj potez, inače godinama devastiran i uništen, dobio je novu pešačku stazu, rasvetu, sprave za rekreaciju, a proširenja uz šetalište postala su sportski tereni i igrališta. Ukupno je sanirano 70.110 kvadratnih metara. Napravljeno je šest sportskih terena za basket, mali fudbal, odbojku, tenis, deo za stoni tenis, kao i teren za boćanje. Susedni Blok 44 novo ruho dobio je prošle godine. Uređen je potez od Nehruove do Gandijeve ulice, na ukupnoj površini od 33.416 kvadratnih metara.

U dosadašnje radove na obnovi šetališta „Lazaro Kardenas” uloženo je oko 450 miliona dinara. Deo novca izdvojila je Vlada Srbije, a deo grad.

Tagovi

Pročitajte još: