PLANIRANO PROŠIRENJE TRAMVAJSKE I TROLEJBUSKE MREŽE NA NOVOM BEOGRADU

Grad Beograd planira da u 2025. godini izdvoji milijardu dinara za proširenje tramvajske i trolejbuske mreže, dok se u narednoj, 2026. godini, projektuje još jedna milijarda za tu namenu, vidi se u Odluci o budžetu Beograda za 2024. godinu koji su nedavno usvojili gradski odbornici.

Kroz plan generalne regulacije šinskih sistema, koji je donet 2021. godine, Beograd je najavio izgradnju novih 44,26 kilometara deonica tramvajske mreže (sa konstrukcijom uz Pančevački most i novim mostom na poziciji starog železničkog mosta).

Kao pravci širenja tramvajske mreže su nabrojani su Blok 42 – Tošin bunar, Sava Centar – Tošin bunar, Tošin bunar – Bežanijska kosa – dr Ivana Ribara, Jurija Gagarina – Nova Vinogradska, Jurija Gagarina – Bulevar Crvene armije – Đorđa Stanojevića – Blok 42, Studentska – Ivićeva (Tošin bunar).

Mreža će se širiti i na pravcima Banovo brdo-Labudovo brdo, Slavija – Kalemegdan, Crkva Sv. Marka – Terazije, Ustanička – Mali mokri lug, Omladinski stadion-Pančevački most (planirana okretnica, depo Ada huja), Patrijarha Dimitrija-Oslobođenja – okretnica Kneževac, Transverzala (Bulevar Oslobođenja -Klinički centar-Prokop), Okretnica Ada Huja-okretnica Krnjača, Okretnica Krnjača-Zrenjaninski put-okretnica Zbeg, Omladinski stadion-Pančevački most, Bulevar Milutina Milankovića – Savska ulica.

U planu su novi tramvajski depoi u produžetku ulice Jurija Gagarina, u zoni Pančevačkog mosta, na Vidikovcu uz Ibarsku magistralu, kao i u zoni raskrsnice Zbeg.

Pored toga, najavljene su i nove tramvajske okretnice – na uglu ulica Nikole Dobrovića i Tošin bunar, kao i na tramvajskoj mreži koja se vodi duž produžetka ulice Jurija Gagarina ka ulici Novoj Vinogradskoj i u ulici Tošin Bunar na uglu sa ulicom Ivićevom.

U planu su i okretnice Labudo brdo, Pančevački most kod planiranog depoa i u Malom Mokrom Lugu kod Partizanske ulice.

Tagovi

Pročitajte još: