Počele elektronske prijave za upis u vrtiće: U ponudi oko 14.000 mesta, KORAK PO KORAK kako da podnesete zahtev

U mnogim gradovima širom Srbije uveliko je počeo konkurs za vrtiće, u nekima je već i završen, a od danas startuju i prijave u Beogradu. Konkurs za upis dece u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Beograd trajaće sve do 12. maja, dakle više od mesec dana, a za to vreme roditelji će moći da prijave svoje mališane isključivo elektronskim ili onlajn putem, preko portala e-Uprave.

Dakle, nema čekanja u redovima, već se sve radi putem kompjutera ili tableta, pa čak i mobilnih te

U ponudi oko 14.000 mesta

„Predškolske ustanove pribavljaju potrebnu dokumentaciju po službenoj dužnosti, te donošenje iste u pisanoj formi u predškolsku ustanovu nije potrebno. Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i slično biće omogućeno elektronsko konkurisanje, ali svu dodatnu dokumentaciju koja potvrđuje pripadnost nekoj od navedenih kategorija treba dostaviti na mejl adresu željene predškolske ustanove“, napominju nadležni.

– Ovogodišnji konkurs raspisujemo za više od 14.000 beogradskih mališana u 318 beogradskih vrtića, na 17 opština – najavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić, koji je na ovoj funkciji nasledio Slavka Gaka.

Lane 3.800 „ispod crte“

Naravno, kao i prethodnih godina, neće svi prijavljeni mališani moći da se upišu u državne vrtiće jer jednostavno nema toliko mesta, a posebno ne na svim opštinama. Oni koji ostanu „ispod crte“ imaće dve mogućnosti: da na listi čekanja sačekaju da se oslobodi neko upražnjeno mesto ili da se, uz čuvenu odbijenicu, upišu u neki privatni vrtić u kojem Grad Beograd refundira roditeljima troškove.

Iako su se liste čekanja smanjivale u poslednje vreme, ipak svake godine nekoliko hiljada dece nije moglo da bude upisano u državne objekte za koje je konkurisalo. Podsetimo, prošle godine je na konkursu bilo ponuđeno 13.955 mesta, a stiglo je 21.909 zahteva. Međutim, kako je istakao tada Slavko Gak, bio je veliki broj duplih koji su konkurisali na više opština, pa se ispostavilo na kraju da je „samo“ 17.806 validnih. Ipak, i to je značilo da preko 3.800 nije odmah moglo da dobije svoje mesto u vrtiću.

Još više prijava je bilo 2021. godine. Tada je preko eUprave stiglo više od 25.000 zahteva, ali je valjanih bilo 18.996. Dakle, tada je bilo skoro 5.000 prekobrojnih, a najtraženiji su tradicionalno vrtići na opštinama Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara.

Navala počela 2015. godine

Kako je obelodanjeno prošle godine, u privatne predškolske ustanove ide oko 22.000 dece čiji boravak subvencioniše Grad Beograd, te se u sistemu predškolskog obrazovanja nalazi oko 80.000 mališana, što je 35.000 dece više nego pre desetak godina.

Inače, potražnja za vrtićima drastično je povećana pre sedam-osam godina. Na konkursu 2013. prijavljeno je 11.157 dečaka i devojčica, 2014. je ovaj broj porastao na 14.082, zatim 2015. na tada ogromnih 18.785, da bi svi rekordi pali prvo 2016. sa 21.792 dece i 2017. sa 23.074 mališana.

Niže cene i privatni vrtići

Mnogi su pokušavali da shvate zbog čega je došlo do ove „eksplozije“ interesovanja za vrtiće, a objašnjenje je veoma jednostavno – niže cene. Naime, sve do 1. januara 2015. godine roditelji su plaćali više od 20 odsto ekonomske cene koliko je propisano zakonom, neki i svih 10.000 dinara.

Od početka 2015. međutim, cena je skoro prepolovljena na 5.540 dinara i do dan danas je tek neznatno uvećana. Prostom računicom, čak i roditeljima koji bi teoretski mogli da čuvaju decu kod kuće, više se isplati da ih šalju u vrtiće gde imaju čak tri obezbeđena obroka (doručak, užinu i ručak).

Druga stvar koja je uticala na porast interesovanja je ulazak skoro 300 privatnih vrtića pod gradsku kapu, odnosno Grad Beograd u njima subvencioniše boravak baš kao i u državnim ustanovama sa 80 odsto ekonomske cene.

Mame i tate su ranije često odustajale od prijavljivanja na konkurse svesni da će mnogi završiti na listama čekanja, a sada imaju na hiljade slobodnih mesta u privatnim obdaništima. Po manje-više istoj ceni kao u državnim ustanovama.

Besplatni vrtići od septembra?

Grad Beograd subvencioniše boravak više od 23.000 dece u više od 300 privatnih predškolskih ustanova sa 450 vrtića, a dotira se boravak i za više od 60.000 mališana u državnim obdaništima.

Ekonomska cena vrtića trenutno iznosi 28.095 dinara, od čega roditelji plaćaju 20 odsto ili oko 5.600 dinara. Međutim, gradonačelnik Aleksandar Šapić je krajem prošle godine najavio da će Grad Beograd od septembra subvencionisati boravak u predškolskim ustanovama u iznosu pune ekonomske cene boravka. Dakle, da će vrtići za svu decu biti besplatni.

Ostaje da se vidi da li će ova najava biti i realizovana, ali bi to roditeljima smanjilo godišnji trošak za oko 500 evra.

Kalendar

* Podnošenje prijava 10. april – 12. maj

* Preliminarne liste upisane dece biće istaknute 5.juna

* Podnošenje žalbi 5-14. jun

* Razmatranje žalbi roditelja 15-23. jun

Prijava korak po korak

Da biste prijavili dete na konkurs, neophodno je da jedan od roditelja bude registrovan i prijavljen na portalu e-Uprava (www.euprava.gov.rs). A onda sledite sledeće korake:

* Otvorite sajt www.euprava.gov.rs

* Kliknete na polje “prijava” u gornjem desnom uglu

* Otvorite nalog ili se ulogujte na svoj profil

* Odaberete uslugu “upis deteta u predškolsku ustanovu”

* Odaberite željenu predškolsku ustanovu

* Popunite formular ličnim podacima roditelja i deteta, te podacima vezanim za upis

* Dobijate rezultate na osnovu unetih podataka, i ako je sve u redu, kliknete na “podnesi zahtev”

* Stiže obaveštenje da je zahtev podnet, ali i mogućnost interakcije s vrtićem preko polja “upišite poruku”

Tagovi

Pročitajte još: