Počinje suđenje optuženima za ubistvo na Novom Beogradu

BEOGRAD –

Viši sud u Beogradu zakazao je za 10. maj početak suđenja Stefanu M. (24) iz Kraljeva koji se sumnjiči da je 28. aprila prošle godine hicima iz pištolja koji je neovlašćeno nosio, ubio Luku Žižića u kafiću „Ritual caffe“ na Novom Beogradu i tom prilikom doveo u opasnost život i telo drugih gostiju lokala.

Za 10. maj je zakazano pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, na kojem treba da se pročita optužnica, a potom optuženi kratko izjasne o krivici.

Nakon toga tužilaštvo i odbrana će predstaviti svoje dokaze.

Po završetku pripremnog ročišta sudsko veće će zakazati glavni pretres kojem će javnost moći da prisustvuje.

Stefanu M. na teret se stavljaju tri krivična dela teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava i izazivanje opšte opasnosti, saopštilo je ranije Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Optužnicom je obuhvaćen i Jovan U. (22) koji se tereti za krivično delo Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer je omogućio skrivanje osumnjičenom Stefanu M.

Sumnja se da je Stefan M. 28. aprila prošle godine oko 18.50 sati na podmukao način lišio života Žižića koji je sedeo u svom lokalu sa prijateljima, ne očekujući napad.

Osumnjičeni je ušao u lokal, obučen u radnički kombinezon, sa hirurškom maskom na licu, kačketom na glavi i sa tamnim rukavicama, a potom je učtivo pitao svedoka V.Ž. koji je bio u šanku, inače brata Luke Žižića da li može da ode do toaleta, što mu je on dozvolio.

U toaletu se osumnjičeni zadržao 30-60 sekundi, nakon čega je napustio objekat, ali se u isti vratio nakon nepuna 2 minuta i prišao stolu za kojim je sedeo Žižić sa prijateljima, te je u njega ispalio najmanje sedam hitaca iz pištolja marke „Crvena zastava“, koji je nosio bez dozvole.

Naneo mu je povrede glave, vrata i trupa, odnosno grudnog koša i desne natkolenice.

Uspeo je da pobegne sa lica mesta. Uhapšen je 5. maja prošle godine u kući u naselju Grdelica u Kraljevu, koje skrovište mu je obezbedio drugooptuženi Jovan U, koji je lišen slobode 13. maja prošle godine godine.

Tužilaštvo podseća, da su se oba osumnjičena na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Kako Tanjug saznaje iz iskaza svedoka saslušanih u istrazi proizlazi da je Žižić odmah posumnjao u Stefana M. koji je ušao u lokal maskiran u radnika.

Luka je najpre svog brata, koji je osumnjičenom dozvolio da koristi toalet, pitao zašto pušta ljude s ulice u toalet kafića, a potom je za stolom prijateljima rekao „da imam nekog dušmanina od ovoga bi zalegao“.

Njegovi prijatelji su takođe komentarisali da im je taj mladić sumnjiv iz nekog razloga.

Tagovi

Pročitajte još: