Počinje vreme cvetanja polena trava i korova: Najveća koncentracija „maca“ je na Novom Beogradu

Beli delovi plodova topole, poznati kao “mace”, sve su prisutniji, posebno na Adi Ciganliji i priobalju Novog Beograda.

Prethodnih dana, pljuskovi su znatno uticali na smanjenje koncentracija svih alergenih polena u vazduhu, ali sa sunčanim danima očekuje se ponovna pojava alergena i to pre svega polena trava.

Beli delovi plodova topole, poznati kao “mace”, sve su prisutniji, posebno na Adi Ciganliji i priobalju Novog Beograda, ali potrebno je da građani znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja kada se uvuku u nosne ili ušne šupljine, jer „mace“ nisu alergeni polen, prenosi Tanjug.

– Naša merenja, kao i svake godine, pokazuju da su većinom prisutni poleni drveća, ali su zbog kiša i to se može videti na našoj aplikaciji ‘Polen Srbije’ svi u zelenoj zoni, što znači da nisu prekogranične vrednosti. U predstojećem periodu očekujemo je intenzivno cvetanje polena trava i korova – rekla je danas Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

– Trave su veliki alergeni i upozorenje svim osobama koje znaju i koje su završile alergijske probe sa svojim lekarima – alergolozima, a ne sami, jeste vreme da krenu sa svojim terapijama da bi se pripremile adekvatno za predstojeći period. I da se pravovremeno, a na to možemo da utičemo, vrši kosidba kako travnatih površina, tako i zakorovljenih nekih poljoprivrednih – dovoljno neobrađenih, koji su glavni izvor pre svega ozloglašene ambrozije koja nam tek predstoji – rekla je Mitrović..

Kako je navela, mnogi sugrađan iz svih delova Beograda, ali najviše Ade Ciganlije – priobalja Novog Beograda, javljaju se jer im smetaju ‘mace – to su beli delovi plodova topole i važno je da građani znaju da ‘mace’ nemaju alergena svojstva.

– Mogu nas mehanički zairitirati, možemo kinuti, ali neće doći do procesa koji stvaraju burne alergijske reakcije sa našim telesnim tečnostima u organizmu. Jesu neprijatne, ulaze u sobe, stanove i tokom čitavog leta, ali nema opasnosti, jer to nije alergeni polen – rekla je Mitrović.

Ona je kazala da uskoro kreće cvetanje lipe.

– Većina sugrađana pomisli da su jako alergični na lipu. Međutim, alergološke probe i kontakti sa lekarima pokazuju da je većina sugrađana alergična na polene trava, a cvetanje lipe i trava se poklapa, pa sugrađani pomisle da je lipa glavni krivac, ali ispostavi se drugačije – rekla je Mitrović.

– Alergičnim osobama je savet da na vreme uzmu propisanu terapiju. Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena – rekla je Mitrović.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn