Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položili su povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu.

Vence su položili i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Jinker, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac, predstavnici Udruženja „6. lička divizija” i predstavnici diplomatskog kora. U programu obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu učestvovao je i hor „Braća Baruh”.

Goran Vesić je istakao da sedmu godinu zaredom Beograd obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, na naše sugrađane jevrejske nacionalnosti koji su stradali na ovom mestu samo zato što su bili druge vere i nacije. 

– Prva odluka Skupštine grada posle izbora 2014. godine bila je da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu. Ovaj dan je izabran zato što je, nažalost, tog dana 1942. godine nacistički okupator proglasio Beograd gradom bez Jevreja. Na našu sreću, a na njihovu žalost, to nije bilo potpuno tačno jer su neki Jevreji uspeli da prežive tako što su se skrivali kod prijatelja Srba ili su bili u narodnooslobodilačkoj borbi. Ali, nažalost, većina Jevreja je tragično stradala upravo ovde na ovom mestu – istakao je Vesić.

On je dodao da ne smemo da zaboravimo naše sugrađane, te da je obaveza našeg grada da se seća tih ljudi.

– Iako je ovim logorom upravljala nacistička Nemačka, ovaj dan je prilika da se takođe prisetimo da su pripadnici specijalne policije učestvovali u odvođenju Jevreja na stratište. To su ljudi koji ne zaslužuju rehabilitaciju već večnu osudu. Oni će ostati večna mrlja na našem obrazu iako smo mi narod i grad koji zaista ima dobre odnose sa Jevrejima, jer nismo antisemitski narod – rekao je Vesić.

Naveo je da očekuje da se tokom narednih meseci oformi Upravni odbor Memorijalnog centra Staro sajmište. 

– Kada Upravni odbor bude formiran, u skladu sa zakonom krenuće eksproprijacija zemljišta i objekata. Nakon toga biće raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje memorijalnog kompleksa, kako bismo počeli da ga gradimo sledeće godine. Ovo je poslednji koncentracioni nacistički kamp u Evropi koji nije obeležen – istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da kada je pre nekoliko godina bio u Jad Vašemu, njegovi predstavnici su prihvatili predlog da učestvuju u tome da ovo mesto pored sećanja na Jevreje, Rome, Srbe i sve druge koji su stradali postane i mesto obrazovanja gde će mlade generacije učiti o svim užasima Holokausta ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu. 

– Tokom ove godine rešićemo konačno i problem Topovskih šupa, uspeli smo da postignemo dogovor da Grad preuzme taj prostor i očekujem da će taj proces biti završen do septembra. Tada ćemo moći da raspišemo i konkurs za uređenje Topovskih šupa i izgradnju takođe memorijalnog kompleksa. To će uraditi Grad Beograd, jer to je naša obaveza – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad poslednjih godina uradio mnogo toga kako bi se sačuvalo sećanje na žrtve Holokausta, podsetivši da je Srbija jedna od prvih država u svetu koja je donela zakon za obeštećenje žrtava čije su porodice potpuno nestale u Holokaustu.

– Možemo sa ponosom da kažemo da sve činimo da se sačuva sećanje na naše sugrađane Jevreje koji su mnogo zadužili Srbiju, koji su učestvovali u našem društvenom životu. Oni su bili i ostaće deo istorije ovog grada, a stradali su samo zato što su druge vere i nacije – rekao je zamenik gradonačelnika.

Aleksandar Jinker, predsednik Jevrejske opštine Beograd, zahvalio je Gradu Beogradu na tome što je prepoznao ovaj datum i pomaže sunarodnicima da se on ne zaboravi. 

– Ovakvi događaji nikada ne smeju da se zaborave, na prvom mestu zbog budućih generacija – rekao je Jinker.

On je podsetio da je donet zakon o izgradnji i osnivanju Memorijalnog centra Staro sajmište koji će zajedno sa Topovskim šupama biti mesto sećanja na žrtve Holokausta. 

– Država je donela jedinstven zakon u Evropi o povraćaju imovine, a tim prihodima uspevamo da revitalizujemo našu zajednicu i da omogućimo ostarelim članovima da žive dostojanstveno – kazao je Jinker. 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn