POMEN USTAŠKIM ŽRTVAMA NA NOVOM BEOGRADU

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, prisustvovao je u subotu 22. aprila, komemorativnom skupu posvećenom žrtvama ustaških logora, održanom na spomen groblju Belanovića rupa na Bežanijskoj kosi.

Bovan je istakao da je čuvanje od zaborava, imena i mesta na kojima su ubijani ili sahranjivani nevino postradali, naša generacijska i ljudska obaveza, te da će opština Novi Beograd podržati ideju da Belanovića rupa, kao jedno od takvih mesta, bude uređen Spomen park i mesto podsećanja na strašan zločin.

Lokalitet Belanovića rupa je mesto na koje su tokom Drugog svetskog rata dovožena tela žrtava logora Staro sajmište. Taj logor je tokom 1942. godine dobio naziv „Prihvatni logor Zemun“ i bio je u sastavu Nezdavisne države Hrvatske. U njemu su ustaše i fašisti pogubili 8.000 nevinih, uglavnom Jevreja, Srba i Roma.

Sećanje na ustaški pogrom na Starom sajmištu i strahote Belanovića rupe, čuva Udruženje građana Stara Bežanija.

Obraćajuće se okupljenima na komemoraciji Volga Ilić, predsednica tog Udruženja, izjavila je da ono što nismo upamtili i ne postoji, te da „glasovi mrtvih, nisu mrtvi glasovi“.

Belanovića rupa, prema njenim rečima, istorijsko je mesto, mesto sećanja, pamćenja i opomene – da se zločin ne zaboravi.

Ona je naglasila da je predsednik Bovan, prvi predsednik opštine koji se posle decenija zaborava, poklonio senima žrtava u Belanovića rupi.

Molitvu za stradale služio je sveštenik Andrija Vukčević, paroh bežanijske crkve Sveti Đorđe, a besedu je držao Vladimir Ilić, pomoćnik ministra u Ministrarstvu unutrašnjih poslova i član projektrnog tima „Kultura sećanja Novobeograđana“.

Pesnik Dragan Hamović, govorio je svoje stihove posvećene žrtvama stratišta, a Dečiji hor pod vođstvom prof. Marije Galjević, upriličio je prigodan program.

Komemoracija na Bažanijskoj kosi se svake godine održava u sklopu obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma, ustanovljenog kao podsećanje na 22. aprila 1945. godine i proboj preživelih zarobljenika ustaškog logora Jasenovac.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn