PONOS NOVOG BEOGRADA USKORO U NOVOM RUHU: Pogledajte kako će izgledati renovirani Sava Centar

Rekonstruisani objekat će dobiti i nove prostore i zone, kao što su banket sala sa hiljadu mesta i nesvakidašnja zelena oaza – zimska bašta.

Temeljna rekonstrukcija Sava centra zvanično je otpočela 23. decembra prošle godine, kada je njegov novi vlasnik, kompanija Delta Holding, najavila kako će ovom objektu vratiti stari sjaj.

Tako će rekonstruisani Sava centar  imati najmodernije konferencijske sale sa savremenom audio i vizuelnom tehnikom, hibridni studio, dva ekskluzivna restorana i ketering, što će ga, kako se očekuje, ponovo vratiti na kongresnu scenu.

A dok se priprema prava virtuelna tura, razgledali smo rendere i uverili se da je očuvan svaki kutak po kome prepoznajemo ovaj jedinstven objekat u našoj zemlji.

Sanacijom fasade enterijer i eksterijer ostaju skladna celina; Foto: Delta Holding

Vanvremenska i moderna rešenja za enterijer

Sanacija fasade objekta biće izvršena prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića, a spoljašnja forma kosih staklenih površina nastavljaće da definiše unutrašnje linije i mase, tako da enterijer i eksterijer ostaju skladna celina.

Kako navode iz Delta Goldinga, enterijer novog Sava centra doživljava susret postojećih elemenata i rešenja koja su se pokazala vanvremenskim, sa neophodnim novim i modernim rešenjima.

Na samom ulazu, iz ulice Milentija Popovića, posetioce će sačekati prepoznatljivi javni prostor, tehnografska mapa sveta, dugački holovi, lebdeći galerijski prostor, smena sivih betonskih i zelenih površina koji ostaju ključni akcenat enterijera.

Idući dalje ka salama, prizor će činiti betonski mostići, stari i novi elementi sa mnogo dnevnog svetla i zelenila. Nova rasveta predstavljaće omaž originalnim rešenjima u kombinaciji sa mekšim i nežnim slapovima, kako bi se stvorio balans oštroj geometriji postojećih betona.

Planirani izgled Foajea B; Render: Delta Holding

Na mestu nekadašnjeg otvorenog restorana biće napravljena banket sala sa hiljadu mesta.

Centralna kongresna dvorana, sa aneksima, će zadržati originalno prostorno-kaskadno rešenje, oštre linije i tapiserije po kojima je poznata.

Zatim, postojaće prostori u kojima se prepliće staro i novo (npr. javni prostori), i na samom kraju potpuno novi prostori i zone koje će omogućiti bolju iskorišćenost.

Na mestu nekadašnjeg otvorenog restorana biće napravljena banket sala sa hiljadu mesta, a najveću promenu napraviće nesvakidašnja zelena oaza, odnosno zimska bašta.

Lokacijski zimska bašta će se nalaziti između objekta A i B i na taj način će pojačati povezanost ove dve celine, a prostor od više od hiljadu kvadrata ponudiće raznovrsne mogućnosti za razne događaje.

Zimska bašta će se nalaziti između objekta A i B; Render: Delta Holding

Jasna podela na zone

Prema projektu, planirano je da prostor buduće zimske bašte bude adekvatno uređen, budući da je godinama unazad prolazio kroz različite transformacije, baš kao i sam Sava centar.

„Stihijska i neplanirana izgradnja i pregradnja butika, ali i drugih lokala, od različitih materijala, učinili su da unutrašnja organizacija prostora postane neadekvatna, jer preplitanje komercijalnih i kongresnih zona nisu deo savremenih zahteva tržišta“, navode iz Delta Holdinga.

Neophodne promene u organizaciji prostora dovode do uvođenja vertikalne i jasne podele na kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu.

Objekat A će na visokom prizemlju imati dva ulaza – ceremonijalni, koji će biti samo kongresni ulaz, kao i novi komercijalni ulaz na mestu nekadašnjeg tehničkog ulaza, dok će ceo nivo niskog prizemlja imati komercijalnu namenu.

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izložbenim prostorom i Plavom dvoranom.

Gornje etaže objekta A će ponuditi prvoklasan kancelarijski prostor različitih kapaciteta, sa ili bez izlaza na sopstvenu terasu, što će, navode u Delta Holdingu, omogućiti zakupcima da u potpunosti prilagode prostor svojim potrebama i zahtevima.

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izložbenim prostorom i Plavom dvoranom.

Posebna pažnja, kako je najavljeno, biće posvećena opremanju ove dvorane, a to će podrazumevati uvođenje najnovijih audio i vizualnih rešenja, rekonstrukciju školjke, bine i komfornija sedišta za skoro četiri hiljade ljudi.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn