Ponovo rade svratišta na Novom Beogradu i Zvezdari – deca ulice uče kako da se bore sa predrasudama

Svratišta na Novom Beogradu i Zvezdari ponovo rade. Deca ulice pored hrane, odeće i obuće tu dobijaju i podršku, koja im je najpotrebnija. U svratištima uče i kako da se izbore sa predrasudama i diskriminacijom.

„Prljav si, siromašan, niko te ne voli, kradeš“ – oni slušaju svakog dana. Ne znaju kako da se izbore sa osudama i problemima.

Emir Kadrijević je u Svratište došao kada mu je bilo osam godina, skupljao je sekundarne sirovine. Danas je edukator u Svratištu, a ono što su ga ovde naučili pamtiće ceo život:

„Uvek su mi govorili da se čuvam kada sam na ulici, da me neko ne dira, da uvek budem čist. I da nikada ne odustanem i zato sam uvek gurao ka cilju i uspeo sam. I danas se trudim da ovu decu izvedem na pravi put“, kaže Emir.

Boško Marković je tek sa 13 godina odlučio da dođe. Ove godine upisao je i fakultet.

„Prvi put sam se osećao čudno i uplašeno, jer sam mislio da je ovo dom i da će u svakom trenutku nešto da mi se desi i da će neko da me maltretira. Ispostavilo se da je mnogo drugačije i mnogo bolje. Uspeo sam da završim osnovnu i srednju školu“, priča Boško.

Emotivna podrška deci je najvažnija

U Svratištu organizuju edukativne radionice, posete bioskopima, pozorištima ili Zoološkom vrtu. Ipak, ističu da je emotivna podrška ovoj deci najvažnija.

Mina Lukić, koordinatorka Svratišta priča da se desi da deca dođu i kažu da su doživela neku neprijatnost ili da im je neko rekao neku ružnu reč, da ih je neko uvredio.

„Mi ovde o tome otvoreno razgovaramo, kažemo im da su to ljudi koji nas ne poznaju dovoljno, da to ne treba da nas potrese. Trudimo se da decu nekako ojačamo, mada nije na deci, nije do njih. To je, najčešće problem nas odraslih“, smatra Lukićeva.

Finansiraju se uz pomoć donacija. Marko Tošić iz Centra za integraciju mladih kaže da oni plaćaju režijske troškove, hranu za decu, za kuvane obroke, i ističe da je to za njih neretko jedini obrok tokom dana.

U Svratištu nije zabeležen nijedan slučaj kovida, ali im je pandemija donela brojne izazove. Prvi put od svog osnivanja bili su zatvoreni za korisnike.

Za četrnaest godina kroz Svratište je prošlo oko 1.400 dečaka i devojčica. Neki od njih nemaju nijedan lični dokument, niti su upisani u matične knjige rođenih.

Izvor: RTS

Tagovi

Pročitajte još: