Poslednji dani buvljaka u Novom Beogradu

Do nedelje svi prodavci bi trebalo da se isele iz Bloka 43 u Varešku ulicu na Miljakovcu gde će od 13. decembra raditi otvoreni tržni centar.

Prodavci na buvljaku u novobeogradskom Bloku 43 odbrojavaju poslednje dane na lokaciji na kojoj su trgovali gotovo tri decenije. Do nedelje bi trebalo da se isele i zauzmu mesta na drugoj adresi – u Vareškoj 66 na Miljakovcu, gde će 13. decembra u 17 časova zvanično biti otvoren novosagrađeni buvljak. Posetioce tog dana očekuje žurka uz di-džeja i popusti do 30 odsto, navedeno je u saopštenju JKP „Beogradske pijace”.

U Novom Beogradu prekoputa buduće autobuske stanice koja je nedavno stigla u komšiluk „Otvorenog tržnog centra” (OTC), popularno nazvanog buvljak, juče je bio uobičajen dan i za prodavce i za kupce. Širok izbor robe, nijedna tezga još nije sklonjena, a kupci su kao i do sada šetali od jednog do drugog prodajnog mesta u potrazi za stvarima koje su im potrebne.

Na ovoj lokaciji najviše je tezgi sa odećom i obućom, a brojne su i one na kojima se prodaje posuđe, auto-delovi, hrana. Pojedini prodavci snizili su cene jer, kako kažu, žele što pre da prodaju robu. Komplikovano im je, dodaju, da sve prenose na novu adresu, jer prevoz organizuju sami. Tako su, na primer, farmerke snižene sa 2.500 na 500 dinara, patike sa 2.000 na 400.

O samoj selidbi mišljenja trgovaca su podeljena. Na jednoj tezgi sa jaknama moglo se uočiti samo pozitivno raspoloženje. Prodavac na toj poziciji smatra da će njemu i njegovim kolegama posao biti olakšan na miljakovačkoj adresi – imaće više prostora i bolje uslove za rad. Ali nisu saglasni svi sa njim, neki su bili i zabrinuti jer ne znaju šta ih čeka na drugom kraju grada. Među njima je prodavačica čarapa koja, kako kaže, nije sigurna kakav profil kupaca može da očekuje na Miljakovcu. U Novom Beogradu je godinama i tačno zna šta kupcima treba da ponudi, kako da im pristupi, kakvu robu oni žele i traže.

Kod nekih prodavaca videlo se otvoreno nezadovoljstvo jer im novonastala situacija ne odgovara. Smatraju da je buvljak odlično radio i da je svakodnevno bilo mnogo kupaca, a da je novi daleko i da će tamo dolaziti samo ljudi koji žive u blizini. Kazali su i da će zbog toga prostor izgledati poluprazan.

I pojedini kupci nisu krili nezadovoljstvo zbog odlaska buvljaka. Posebno oni koji žive u Novom Beogradu i koji godinama tu pazare. Njima će, kaže jedan od razočaranih potrošača, biti daleko da odlaze čak do Vareške.

A tamo, na parceli od 1,3 hektara, vrvi od radnika i kamiona angažovanih da sve srede pre otvaranja. Renoviranje nekadašnje zelene pijace, objekta sa lokalima i izgradnja novog dela s parkingom počelo je u martu. Početkom godine određeno je da bivša miljakovačka pijaca bude mesto na koje će se preseliti buvljak iz Novog Beograda. Takva odluka bila je iznenađenje budući da je sve do tada vodilo ka tome da se buvljak izmesti na Bežanijsku kosu u blizini Kvantaške pijace. Ta lokacija u igri je od 2020. zato što je leta 2019. grad prodao plac na kojem se OTC nalazi. U tadašnjem oglasu Direkcije za građevinsko zemljište pisalo je da otvorena tržnica u Bloku 43 može da bude najduže dve godine jer u tom roku grad ima obavezu da je izmesti. Umesto preseljenja, usledila je izmena planskog dokumenta kojim je obuhvaćena površina od oko 9,7 hektara na kojoj može da se podigne 16.000 kvadratnih metara na Bežanijskoj kosi. Plan je usvojen septembra prošle godine, što znači da su izrada projekta i pribavljanje dozvola za novi kompleks pijace mogli da počnu. Ali na tome se stalo zbog, kako je to početkom ove godine prvi put rečeno, imovinskopravnih problema na tom zemljištu. Oni su doveli u pitanje početak radova na Bežanijskoj kosi i zato je Miljakovac odabran za novu adresu buvljaka. Nadležni su kao neke od njenih prednosti navodili to da će prostor od 12.000 kvadratnih metara biti osvetljen i pokriven video-nadzorom, opremljen savremenim mobilijarom, imaće više od 230 novih tezgi-boksova, brojne lokale, parking sa oko 130 mesta… Na prigovore da je ta lokacija manje pristupačna od stare usledilo je obećanje da će biti pojačane linije gradskog prevoza kako bi se brže i lakše stizalo do novog buvljaka. Sada tamo vodi devet linija gradskog prevoza, kao i linija „Beovoza” koja se nalazi u blizini Vareške 66.

Tagovi

Pročitajte još: