Potpisan ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa (Bežanija – Mirijevo)

Grad Beograd, JKP „Beogradski metro i voz” i francuska kompanija „Egis Rail” potpisali su ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa, za koju je sredstva obezbedila Vlada Republike Srbije, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

On je istakao da će francuska kompanija „Egis Rail”, prema ovom ugovoru, izraditi tehničku dokumentaciju, odnosno studiju opravdanosti i idejni projekat sa studijom procene uticaja na životnu sredinu za drugu liniju metroa od stanice „Bežanija” do stanice „Mirijevo”.

– Na Bežanijskoj kosi planiran je zajednički depo za linije 2 i 3. Projektovanje depoa je sastavni deo ovog ugovora. Rok za završetak ugovora je 25 meseci, kako bi 2023. godine počela izgradnja druge linije, koja treba da bude završena 2030. godine. Početak izgradnje prve linije beogradskog metroa predviđen je za novembar ove godine, a završetak 2028. godine. Ukupna dužina druge linije iznosi 21 kilometar i obuhvata ukupno 23 metro stanice – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je podsetio da je Republika Srbija, zahvaljujući predsedniku Vučiću, obezbedila 4,6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije beogradskog metroa.

– Ove godine, tačno 51 godinu otkako je prvi put obećan metro, počinjemo da ga gradimo. Predsednik Vučić i mi koji smo njegovi saradnici, pre svih ministar Mali i ja, koji smo zaduženi za izgradnju metroa, pripadamo generaciji političara koja završava ono što je Beogradu decenijama obećavano. Izgradićemo metro, završavamo obilaznicu oko Beograda, gradimo tri fabrike za preradu otpadnih voda, širimo tramvajsku mrežu i sistem BG voza – rekao je Vesić.

Tagovi

Pročitajte još: