Povodom Dana primirja, u novobeogradskom Bloku 45, veče posvećeno Ledi Pedžet

Gradska opština Novi Beograd, u ponedeljak 13. novembra u 18 časova, povodom Dana primirja, organizuje u Bloku 45, u prostorijama Mesne zajednice „Sava“- Jurija Gagarina 221 „Sećanje na Dan pobede u Velikom ratu i dobrotvorku Ledi Lejlu Pedžet“ .

Memorijalno veče koje se realizuje u saradnji Novobeogradske kulturne mreže (NBKM) i Centra za brigu o starima, deci i osobama s invaliditetom, otvoriće predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan.

O ogromnom doprinosu i ličnom angažovanju Lejle Pedžet za Srbiju u okviru medicinskih misija, govoriće istoričar Dejan Ristić, vrsni poznavalac istorijskog konteksta Velikog rata i poštovalac lika i dela ove dame aristokratskog porekla.

Književnica Marija Miketić, autorka nedavno objavljene biografske sage o Ledi Pedžet, pod nazivom „Ponoćno svetlo“, govoriće o požrtvovanju engleske heroine u vreme ratnih stradanja srpskog naroda u kojima se lično angažovala kao bolničarka.

Skupu će se obratiti i predsednik UBNOR-a Ranko Spalević.

Moderator programa je novinarka i književnica Violeta Dimitrić.

Ulaz je slobodan, a organizatori pozivaju građane i medije da isprate događaj i podsećanje na osvedočene prijatelje Srbije, koji su svojim humanim delima ostavili istorijski trag u srpskom narodu. U grupi prijatelja Srbije koji zaslužuju istorijsko pamćenje je i Ledi Pedžet.

Tagovi

Pročitajte još: