Poznat datum otvaranja „dragulja“ Novog Beograda: Pogledajte kako teku radovi na Sava centru

Objekat Sava centra star je više od 40 godina, a kompanija „Delta Holding“ kupila ga je od Grada Beograda u novembru 2020. godine.

Sava centar – Copyright Promo/Delta Holding

Radovi na rekonstrukciji Sava centra odvijaju se u skladu sa očekivanjima, a u novembru ove godine biće otvoren kongresni deo tog objekta sa ukupno 40 kongresnih dvorana različitih veličina koje će moći da se spoje u nekoliko većih ili da bude više manjih, u zavisnosti od potreba održavanja događaja, kažu u kompaniji „Delta Real Estate“.

Prema rečima direktorke projektovanja i izgradnje u toj kompaniji Katarine Gajić, u planu je i jedna potpuno nova, „immersive“ sala koja omogućava projekcije na svim zidovima prilikom predstavljanja prezentacija, video sadržaja…

Gajić je za Tanjug navela da su u proteklih godinu dana završeni mnogi radovi na objektu koji se nalazi do ulice Milentija Popovića gde su, dodala je, završeni sanacija armirano-betonske konstrukcije i ojačavanje objekta u skladu sa novim seizmičkim propisima i normativima evrokoda, te da se aktivno radilo i na energetskoj sanaciji fasade.

Istakla je da će Sava centar zadržati svoj prepoznatljivi spoljašnji izgled – zelena stakla, kosu fasadu i kompletnu geometriju što su neke od odlika tog objekta.

Kada je reč o unutrašnjim radovima, Gajić je navela da se implementiraju savremeni sistemi elektroinstalacija, mašinskih instalacija, a da će se naredni koraci odnositi i na savremene scenske tehnologije jer je, kako kaže, u planu da objekat ima impresivnu, modernu tehnologiju koja se podrazumeva kada su u pitanju događaji iz oblasti kongresnog turizma.

Tokom radova bilo je nepredviđenih okolnosti, ali se posao odvija u skladu sa očekivanjima, rekla je Gajić i dodala da će se u narednom periodu fokusirati na unutrašnje elemente – enterijer, instalacije…kako bi objekat dobio novi sjaj i moderne elemente. Navela je da postoji veliko interesovanje za održavanje događaja u Sava centru i da već imaju zakazane kongrese za novembar.

– Očekuje nas vrlo dinamična godina i veliko otvaranje kongresnog dela objekta u novembru 2023. godine, nakon čega ćemo nastaviti da se bavimo objektom B i plavom salom koja svakako predstavlja ‘dragulj’ Sava centra i najsofisticiraniji element kome se posvećujemo sa posebnom pažnjom – rekla je Gajić.

Očekuje se, kaže, da će u Sava centar biti investirano više od 100 miliona evra i dodaje da će taj objekat, koji se prostire na više od 100.000 kvadratnih metara bruto površine, biti kombinacija novog i starog.

– Sava centar je sam po sebi specifičan i mi imamo želju, ali i zakonsku obavezu da zadržimo karakteristične elemente tog objekta. U periodu kada je građen, 1977, 1978. godine bila je ekspanzija betonskih objekata i konstrukcija i želimo da sve te autentične betone sačuvamo, zaštitimo i saniramo od oštećenja, ali ćemo implementirati i neke nove, moderne elemente tako da će u svakom slučaju to biti objekat prepoznatljiv po kombinaciji novog i starog – rekla je Gajić.

Istakla je da će Sava centar zadržati svoju namenu, koji je imao pre rekonstrukcije.

– To je veliki kongresni centar gde se održavaju filmske projekcije, koncerti… Pored toga, nekada su Sava centar krasili šoping zona, ritejl prostor, ofis prostor i mi ćemo sve namene tog objekta zadržati, ali smo ih organizovali na drugačiji način tako da mogu da funkcionišu nezavisno i ne ometaju rad jedni drugih – rekla je Gajić.

Objekat Sava centra star je više od 40 godina, a kompanija „Delta Holding“ kupila ga je od Grada Beograda u novembru 2020. godine za 17,5 miliona evra, u postupku javnog nadmetanja gde se javila kao jedini ponuđač.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn