Poznata lokacija gde se premešta novobeogradski „Buvljak“

Novobeogradski „Buvljak“ biće premešten tokom leta iz Bloka 43, ali ne kod Kvantaške pijace kako je planirano, nego na Miljakovac.

To je rekao gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, rekavši da se nova lokacija priprema, prenose Novosti.

Međutim, gradonačelnik nije precizirao u kojem će delu ovog rakovačkog naselja biti otvoreni tržni centar, niti je poznato zašto se odustalo od prvobitnog plana i parcele od 7,3 hektara u privrednoj zoni „Auto – put“, između novobeogradske ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane ulice. Procenjeno je da je to mesto, u odnosu na Blok 43, mnogo funkcionalnije i bolje za otvorenu tržnicu na kojoj se može naći sve, od igle do lokomotive.

O promeni adrese „Buvljaka“ priča se već nekoliko godina. Trebalo je da 2021. bude premešten na pomenutu parcelu na Bežanijskoj kosi, jer je Grad 2019. prodao lokaciju u Bloku 43 gde su današnji zakupci. Tada je Grad dobio rok od dve godine da izmesti OTC, ali za to vreme nisu uspeli da nađu novu adresu.

U međuvremenu, PDR za područje privredne zone „Auto – put“ je izmenjen, te je zona privrednih delatnosti promenila namenu u zonu komunalnih površina kako bi tu bio buvljak. Gradski odbornici su jesenas usvojili izmenjeni PDR za privrednu zonu „Auto – put“, a glavni urbanista Marko Stojčić tada je rekao da je projektovanje povereno JKP „Gradske pijace“ i da bi gradnja trebalo da bude završena u drugoj polovini ove godine.

Bilo je planirano da kompleks obuhvati „Buvljak“ i Kvantašku pijacu, odnosno Veletržnicu, gde bi radilo 400 ljudi. Sada je u Bloku 43 najviše trgovaca koji prodaju odeću, obuću, tekstil za kuću, a mnogo je tezgi sa plastikom, posuđem, auto – delovima, sitnim nameštajem…

Ukoliko isti planski dokument bude „preslikan“ na Miljakovac, gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku tržnicu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale, parking te administrativni i skladišni prostor, javne službe, supermarket, ugostiteljski lokal i veliki parking.

Tagovi

Pročitajte još: