(FOTO) Predsednik opštine Novi Beograd uručio ključeve porodici sa Kosova i Metohije

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, uručio je Nermini Maksuti (32) ključeve kuće u mestu Samoš kod Kovačice.

U kuću od 148 metara kvadratnih, posle više od 30 godina patnje u raseljeničkom statusu, useliće se Nerminina petočlana porodica iz Vučitrna sa Kosova i Metohije.

Nermina Maksuti, član je jedne od ukupno pet raseljenih porodica i dve izbegličke, koje je opština Novi Beograd, posredstvom Povereništva za izbeglice, ove godine zbrinula u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

Sa roditeljima, starijom sestrom i tri brata, Nermina je od 1992. godine živela na Ledinama. Pored kuće od 148 kvadrata, okućnice i pomoćnih objekata, kao i ostale porodice kojima je kupnjena kuća, dobiće pomoć u građevinskom materijalu u vrednosti od 250.000 dinara za sređivanje i adaptaciju stambenog prostora.

– Želim vam sreću u novom domu i radujem se s vama, jer ćete konačno osetiti lepotu slobode koju donosi život u svojoj kući – rekao je predsednik Bovan prilikom uručenja ključeva.

On je naglasio da je opština Kovačica lepo mesto za život i članovima Nermine porodice poželeo da u Novu godinu uđu i sa zaposlenjem i sigurnim izvorom prihoda.

Opština Novi Beograd je u projektima zbrinjavanja izbeglica i raseljenih učestvovala sa 10 odsto od ukupne vrednosti svakog projekta realizovanog sa KIRS-om.

Pored kuće u Samošu, kupljene su još četiri za porodice raseljenih i dve kuće za porodice sa statusom izbegličke. Raseljeničke porodice dobile su kuće na području Vojvodine, dok su se izbegličke skućile u Maloj Moštanici kod Obrenovca i selu Popinci, na području opštine Pećinci.

-Posle 30 godina izbeglištva i raseljeništva, rešavanja njihovih statusnih i drugih pitanja, razumevanja ličnih, porodičnih, socijalnih, zdravstvenih i svih drugih problema, danas smo ponosni što možemo da podelimo radost u pogledu okretanja nove stranice u njihovom životu, a to je stambeno zbrinjavanje – izjavijo je predsednik Bovan, na maloj svečanosti prilikom uručenja ključeva Nermini Masuti.

Prema rečima Zorice Bradonjić, šefa Odseka za društvene delatnosti opštine Novi Beograd, pored sedam kuća za porodice izbeglih i raseljenih, tokom 2023. godine kupljena je i jedna kuća za porodicu iz readmisije. Pojedinačna vrednost svake kuće je do 1.700.000 dinara, a realizovana su i tri projekta pomoći u građevinskom materijalu, čija pojedinačna vrednost po korisniku iznosi 800.000 dinara.

Sve dosadašnje projekte Povereništvo za izbeglice opštine, realizovalo je u ugovorenim rokovima i opravdalo svaki utrošeni dinar, pa je njegov rad Komesarijat istakao za Primer dobre prakse.

Ne uključujući projekate iz 2023. godine, od 2012. godine, opština Novi Beograd realizovala je ukupno 103. 552. 718 dinara za pomoć izbeglim i interno rasenjenim licima i 357.000 evra pomoći kroz Regionalni program Republike Srbije, KIRS-a i Evropske unije.

 

 

Tagovi

Pročitajte još: