PRELEPA MANIFESTACIJA NA NOVOM BEOGRADU: Ži­vot u blo­ku ne­kad i sad uz komšijski ručak

Ra­di­o­ni­ce, pro­jek­ci­je, pri­pre­ma do­ku­men­tar­nih fil­mo­va, osli­ka­va­nje klu­pa, iz­ra­da ku­ći­ca za pti­ce, raz­go­vor sa sta­nov­ni­ci­ma ko­ji su pr­vi do­šli da ži­ve u Blo­ku 45, ali i vi­zi­je mla­đih i su­gra­đa­na iz dru­gih de­lo­va gra­da deo su vi­še­dnev­ne ma­ni­fe­sta­ci­je

Kom­šij­ski ru­čak, ko­mu­nal­na ko­re­o­gra­fi­ja, iz­ra­da ku­ći­ca za pti­ce, raz­ne ra­di­o­ni­ce, de­ca ko­ja ve­se­lo cir­ku­li­šu tr­gom, vo­đe­ne tu­re, pri­kaz fo­to-ar­hi­ve i do­ku­men­tar­nih fil­mo­va o no­vo­be­o­grad­skom kvar­tu, raz­go­vo­ri sa umet­ni­ci­ma, ar­hi­tek­ta­ma i sta­ro­se­de­o­ci­ma sa­mo su deo vi­še­dnev­nih de­ša­va­nja u Blo­ku 45 u okvi­ru jav­nog ate­ljea „Ži­vot u blo­ku”. Pro­gram se odr­ža­va sva­kog da­na od 12 do 20 sa­ti do ne­de­lje is­pred, u oko­li­ni i unu­tar no­vo­be­o­grad­ske Me­sne za­jed­ni­ce „Sa­va”.

Iz­lo­žba van in­sti­tu­ci­ja i si­ste­ma umet­no­sti osmi­šlje­na je, ka­že Ire­na Ri­stić, čla­ni­ca „Ko­mi­te­ta za pro­leć­ne ra­do­ve”, da bi se ak­ti­vi­ra­li su­gra­đa­ni.

– Od­ziv va­ri­ra od ži­vot­nog rit­ma blo­ka. Vi­ken­dom je dru­ga­či­ja di­na­mi­ka pa su gu­žve usred da­na. U to­ku rad­ne ne­de­lje naj­ve­ća gu­žva je u po­sle­po­dnev­nim sa­ti­ma. Ima­mo ve­li­ki broj pro­gra­ma pa od afi­ni­te­ta va­ri­ra i pri­sut­nost. Re­ci­mo, za vo­đe­nu tu­ru „No­ve plan­ske prak­se i raz­go­vor ’Šta se pla­ni­ra?’” bi­lo je ve­li­ko in­te­re­so­va­nje, de­ca sve vre­me cir­ku­li­šu, na li­kov­noj ra­di­o­ni­ci i u pro­gra­mu „Po­zdrav iz blo­ka” gde oni kre­i­ra­ju raz­gled­ni­ce ili po­gled na ži­vot u blo­ku. Za raz­go­vo­re o is­tra­ži­va­nji­ma ma­nje je in­te­re­so­va­nje, ali i oni su po­se­će­ni – re­kla je Ri­sti­će­va.

Na sva­kom od pro­gra­ma bu­de do 30 ži­te­lja i ne do­la­ze stal­no isti lju­di. U to­ku ce­log da­na ovu ma­ni­fe­sta­ci­ju po­se­ti vi­še od 120 su­gra­đa­na.

Or­ga­ni­za­to­ri su sta­nov­ni­ke i umet­ni­ke an­ke­ti­ra­li na te­mu „ka­kav je ži­vot, ka­kav je blok, ka­kav je ži­vot u blo­ku”.

– Mo­gli su te­mu da raz­u­me­ju bu­kval­no, kao pi­ta­nje ži­vo­ta u jed­nom na­se­lju, a ne­ki su to shva­ti­li slo­bod­ni­je. Su­gra­đa­ni su sla­li svo­je ide­je, ra­do­ve ili na­me­re šta bi oni ura­di­li na tu te­mu. Ka­ko oni vi­de si­tu­a­ci­ju u svom ži­vot­nom okru­že­nju, ka­da uzmu u ob­zir na­čin ži­vo­ta i so­cio-eko­nom­ske uslo­ve. Ta­ko da smo po­ku­ša­li da umet­nost po­nu­di­mo kao oku­plja­li­šte otvo­re­no za raz­u­me­va­nje ži­vot­nih prak­si – is­ta­kla je umet­ni­ca.

Uče­sni­ci ove iz­lo­žbe mo­gu da bu­du svi. Njen pro­gram ob­u­hva­ta pri­ka­zi­va­nje fil­mo­va ko­ji su na­sta­li u blo­ku, raz­go­vor sa sta­nov­ni­ci­ma ko­ji su pr­vi do­šli da ži­ve u Blo­ku 45 sad već dav­ne 1973. go­di­ne, ali i vi­đe­nja mla­đih, kao i su­gra­đa­na iz dru­gih de­lo­va gra­da, stu­de­na­ta i pro­fe­so­ra Ar­hi­tek­ton­skog fa­kul­te­ta ko­ji po­ka­zu­ju ka­ko oni vi­de raz­li­či­te am­bi­jen­te i ur­ba­ni­stič­ke ce­li­ne.

– Ve­o­ma su po­pu­lar­ni i kom­šij­ski ruč­ko­vi ko­je do ne­de­lje pra­vi­mo uz po­moć ku­va­ra iz blo­ka od 16.30 do 18 ča­so­va. Oku­pi­mo se i pri­ča­mo ka­ko se ži­vi, šta će­mo da je­de­mo, ima­mo li pa­ra za tu hra­nu… Jed­na ne ta­ko jed­no­stav­na te­ma, ali je lak­še ka­da ima­mo sa kim da je de­li­mo – na­gla­si­la je Ri­sti­će­va.

Da­nas će se odr­ža­ti vo­đe­na tu­ra „Ak­ti­vi­ra­nje jav­ne svo­ji­ne za i sa za­jed­ni­com”, kom­šij­ski ru­čak, film­ska ra­di­o­ni­ca, tre­ning ak­tiv­ne po­e­zi­je i ra­di­o­ni­ca „De­cen­tra­le”, gru­pe ak­ti­vi­sta „Ci­vil­no ra­dio-ama­ter­stvo – Šta ka­da ne­sta­ne in­ter­net u blo­ku”.

Su­tra je pla­ni­ra­no osli­ka­va­nje klu­pe, ra­di­o­ni­ca do­ku­men­tar­nog fil­ma, raz­go­vor na te­mu „Ma­pi­ra­nje se­ća­nja blo­ko­va”, kom­šij­ski ru­čak, pri­kaz is­ku­stva No­vog stam­be­nog za­dru­gar­stva iz Be­o­gra­da i Bar­se­lo­ne „Gde i ka­ko će­mo ži­ve­ti?”, pri­kaz fo­to-ar­hi­ve i no­vih film­skih ra­do­va, kao i ra­di­o­ni­ca „Za­jed­nič­ka po­prav­ka ra­ču­na­ra” ko­ju or­ga­ni­zu­je „De­cen­tra­la”.

– Do­ne­si­te sta­re lap­to­pe i ra­ču­na­re i po­ku­ša­će­mo na li­cu me­sta da ih di­jag­no­sti­ku­je­mo i po­pra­vi­mo, i ako ima­te ne­ki sta­ri ra­ču­nar vi­ška, ra­do bi­smo pre­u­ze­li, po­pra­vi­li i do­de­li­li ne­ko­me ko ni­je u si­tu­a­ci­ji da ga pri­ba­vi – na­ve­de­no je na pro­gra­mu iz­lo­žbe.

Udar­ni da­ni su u to­ku vi­ken­da ka­da će, ka­ko je na­ja­vi­la Ri­sti­će­va, pri­ka­za­ti re­zi­me sve­ga što se ra­di­lo za vre­me iz­lo­žbe, a u ne­de­lju u 12 ča­so­va odr­ža­će se pre­mi­je­ra ko­mu­nal­ne ko­re­o­gra­fi­je sa Du­ša­nom Mu­ri­ćem, ko­jom će se i za­tvo­ri­ti iz­lo­žba.

– Ide­ja ce­lo­kup­nog pro­gra­ma je ak­ti­va­ci­ja me­sne za­jed­ni­ce. One su iz­gu­bi­le svo­ju auto­no­mi­ju i na ne­ki na­čin za­mr­le u svim na­šim na­se­lji­ma. Ov­de su kul­tu­ra i umet­nost po­go­ni da se one po­nov­no ak­ti­vi­ra­ju i da lju­di poč­nu da se pi­ta­ju i me­đu­sob­no raz­go­va­ra­ju o ono­me što ho­će da ima­ju (ili ne­ma­ju) u svom ži­vo­tu – za­klju­či­la je ona.

Iz­lo­žbu or­ga­ni­zu­ju „Ko­mi­tet za pro­leć­ne ra­do­ve”, uz po­dr­šku Re­kon­struk­ci­je „Žen­ski fond”, „Ma­ga­ci­na” u Kra­lje­vi­ća Mar­ka, Fa­kul­te­ta dram­skih umet­no­sti, Fa­kul­te­ta li­kov­nih umet­no­sti, Ar­hi­tek­ton­skog fa­kul­te­ta i is­tra­ži­va­ča „Epika” pro­jek­ta.

Tagovi

Pročitajte još: