Priča o novobeogradskom Sava Centru: Trijumf arhitekture stakla

Posle skoro dve godine, privode se kraju radovi na obnovi Sava Centra, najvećeg kongresnog centra u ovom delu Evrope.

Početkom novembra svoja vrata otvoriće kongresni i poslovni deo (oko 100.000 kvadrata od čega je dve trećine poslovni, a ostatak kongresni deo), dok će poznata Plava dvorana prve posetioce primiti polovinom naredne godine. Posle rekonstrukcije u koju je novi vlasnik Delta Real Estate uložio više od 111 miliona evra, Srbija i Beograd dobiće moderan objekat koji ispunjava najnovije standarde u gradnji, od održivosti do fleksibilnosti prostora.

Jedan od simbola Beograda izgrađen je pre više od četiri decenije zbog održavanja Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji. Remek delo poznatog arhitekte Stojana Maksimovića bilo je domaćin brojnih kongresa i događaja, od pomenutog KEBS, do Samita nesvrstanih, Generalne Skupštine Svetske banke i MMF, Skuština UNESCO i EBRD. U ovom zdanju održane su manifestacije bez kojih ne bi bilo kulturene istorije Beograda: FEST, BEMUS, Bitef, mnogi koncerti svetskih i domaćih muzičkih zvezda.

Zanimljivo, odluku da se gradi ovakav objekat pratile su nedoumice oko njegovog izgleda. Takozvana „arhitektura stakla“ bila je još u povoju i naš grad nije imao sličnih arhitektnoskih rešanja. U stručnoj, ali i široj javnosti postojala su mišljenja koja su dovodila u pitanje ne samo veličinu, nego i izgled objekata. Međutim, tadašnje vođstvo Jugoslavije na čelu sa Titom čvrsto je stalo iza projekta arhitekte Stojana Maksimovića. Izgradnjom Sava Centra tadašnja Jugoslavija pokazala je ne samo vrhunske građevinske mogućnosti, imajući u vidu da je objekat izgrađen za godinu dana, već je bila i predvodnica u arhitekturi stakla koja je tada još uvek bila u povoju.

Ono što je bilo obeležje Sava Centra, vremenom je postalo njegov očigledni nedostatak. Godinama u objekat nije ulagano, prepoznatljiva staklena fasada je prokišnjavala, na nekim delovima popucala, propuštanje velike toplote za posledicu je imao energetski neefikasan objekat, instalacije su bile zastarele, često i van funkcije, divni enterijer dotrajao…

Imajući u vidu status spomenika kulture u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, novi vlasnik Delta Real Estate potrudio se da maksimalno očuva autentičnost ne samo staklene fasade, već i prepoznatljivog enterijera. Posetioci će ponovo videti karakterističan luster, prepoznatljivu mapu sveta, originalne narandžaste hidrante, plafonsku cev, tzv. izlomljeni plafon u Velikoj kongresnoj dvorani, kao i sve ograde koje kombinuju metal i staklo. Takođe, određeni deo nameštaja, nakon restauracije, postaće sastavni deo novog enterijera.

Sava Centar mnogima je ostao u sećanju po brojnim umetničkim delima koja su krasila njegove prostorije. Uz pomoć stručnjaka Muzeja grada Beograda dela koja nisu mogla da budu izmeštena tokom obnove zaštićena su od građevinskih radova (impozantne tapiserije Ninele Pejović i Mirjane Morače, kao i veliki kolaž Kneza Miloša u Topčideru) dok će ostala, trenutno izmeštena dela, biti deo novog enterijera Sava Centra.

Pored očuvanja autentičnosti, kompanija Delta Real Estate, regionalni lider u industriji nekretnina u region, posebnu pažnju posvetila je održivosti. Tokom rekonstrukcije primenjen je čitav niz rešenja koja značajno unapređuju energetsku efikasnost. Sanacija fasade izvršena je prema originalnom projektu arhitekte Stojana Maksimovića, nova stakla gotovo su identične boje kao stara, ali su mnogo funkcionalnija. Troslojna stakla novog staklenog omotača pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. Ovo praktično znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature baš zbog niskog procenta solar faktora. Time se značajno utiče na potrošnju energije.

Vodilo se računa o „ozelenjavanju“ kako prostora unutar objekta, tako i spoljašnjeg okruženja. Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre Sava Centar će nakon rekonstrukcije biti prava zelena oaza različitih vrsta rastinja. Sve ovo rezultiralo je pokretanjem procedure za dobijanje prestižnog BREEAM sertifikata, kakav ima samo nekolicina kongresnih centara na svetu.

Obnovom Sava Centra Beograd dobija moderan kongresno, poslovni i kulturni centar i vraća se na mapu kongresnih destinacija, kao domaćin važnih događaja.

(Telegraf.rs/PR)

Tagovi

Pročitajte još: